Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Vehreä metropolimme – "Metropoli tarkoittaa yhteenkasvanutta aluetta, jossa talouden ja toiminnan vaikutukset eivät pysähdy kuntarajoihin"

Viime kesän lopulla Tampereenseudun väestö ylitti 0,4 miljoonaa asukasta. Vuosi 2021 oli ennätyksellisen kasvun aikaa. Tampereenseutu pystyi toteuttamaan ihmisten toiveita etätyöhön, kukkaroon ja asumisen laatuun liittyen.

Vuosi 2022 ei näytä yhtään heikommalta – seudun väestö on kasvanut alkuvuonna jopa edellisvuotta enemmän. Kaikesta epävarmuudesta huolimatta opiskelijat palaavat kampuksille, työpaikat vetävät osaajia ja kansainvälinen muutto kasvaa, näin veikkaan.

Seututyössä syksy alkaa uuden seutustrategian viitoittamana. Seutuhallitus hyväksyi kesäkuussa työlleen suunnan, joka tähtää yhteisen vehreän metropolin rakentamiseen.

Visiolla on ainakin kaksi sanomaa. Vehreä suuntaa ajatuksia vahvistamaan luonnon läsnäoloa ja sinivihreyttä kaupunkisuunnittelussa. Se lisää asukkaiden hyvinvointia. Järvien ja harjujen seudulla vehreydelle on hyvät lähtökohdat. Myös urbaani ympäristö ansaitsee katuvihreää, puistoja, leikkipaikkoja ja lenkkipolkuja.

Vehreä viittaa myös kestävään. Siihen, että toimimme tulevia sukupolvia ajatellen ja jatkuvuutta rakentaen. Teemme hyviä tekoja myös maailmalle ja ehkäisemme epäkohtia. Näin olemme kiinnostava paikka ja keräämme vastuullisuutta ympärillemme.

Metropoli tarkoittaa yhteenkasvanutta aluetta, jossa talouden ja toiminnan vaikutukset eivät pysähdy kuntarajoihin. Toisaalta metropoli tarjoaa monenlaisia asuinympäristöjä.

Metropoli on myös globaali toimija. Tampereenseudulla toimitaankin jo monelta osin kansainvälisesti. Yritykset ovat kansainvälistyneet, täällä on maailmanluokan viihdettä ja tapahtumia. Yliopistomme on kansainvälisyyden ankkuri, ja maamme suuntautuminen länteen tuo kansainvälisyyttä uusille alueille. Liikumme yhä enemmän kuten eurooppalaiset, raiteilla ja kestävästi.

Jatkossa kansainvälisyyttä tulee vahvista myös asukkaiden arjessa. Meidän tulee rakentaa kansanvälisiä perheitä tukevaa englanninkielistä kasvatus- ja koulutuspolkua, opistotarjontaa, informaatiota ja muita palveluja vieraskielisille.

Kaupunkiseutu kasvaa, ja vuonna 2040 meitä on jo lähes puoli miljoonaa. Vehreä metropolimme toteutuu. Uusi seutustrategia tulee valtuustojen käsittelyyn lomien jälkeen. Toivottavasti se saa laajan tuen kuntapäättäjien lisäksi myös asukkailta ja yrityksiltä.

Kirjoittaja on Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän seutujohtaja