Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Vuoden turhimmat juhlat – "Yhtä vähän Kokkolassa tarvitsee syödä mustaa makkaraa kuin täällä juhlia venetsialaisia"

Elokuun viimeinen viikonloppu on kuulemma ”venetsialaisten” aikaa. Viime vuosina niistä on tullut jokakesäinen riesa, jossa yhdistyy ilotulitteiden räiskiminen ja ryyppääminen. Romanttinen nimi muka oikeuttaa uuden vuoden juhlinnan jo nyt.

Alkuun venetsialaisia vietettiin rannikkokaupungeissa huvilakauden päättyessä. Erityisen suosittu tapahtuma on ollut ruotsinkielisellä Pohjanmaalla, mutta täällä Järvi-Suomessa kyse on väkisin tuputetusta tuontitavarasta. Olisi ollut parempi, jos tuo hapatus ei olisi tänne koskaan edes levinnyt.

Tampereen ensimmäiset venetsialaiset pidettiin Pyynikin kentällä kesän 1906 päätteeksi – ohjelmassa oli köydenvetoa, naamiaiset ja arpajaiset. Voimisteluseura Yrityksen keksimä tapahtuma onnistui niin hyvin, että raittius- ja urheiluseurat ryhtyivät toistelemaan teemaa. Varsinkin Viikinsaaressa järjestöt keräsivät elokuun iltoina rahaa värivalojen, naamiohuvien ja tanssin varjolla.

Venetsialaiset ovat kummallinen paikallinen tapa.

Halpa etelän eksotiikka uppoaa maksavaan yleisöön tälläkin vuosituhannella. Nyt venetsialaisista muistuttelevat kiinalaiset ilotulitekauppiaat, jotka kaipaavat uutta myyntisesonkia. Mitään tolkkua touhussa ei ole. Koirat vikisevät loppuviikon sängyn alla eikä pauketta pääse pakoon edes mökillä. Hölmöimmät veneilijät ampuvat lauantaina hätärakettinsa taivaalle ja pelastuslaitos saa sammutella metsäpaloja.

Vuotuisjuhliin tarvitaan jokin syy. Moni pitää kirkollisia juhlia keinotekoisina, mutta eihän venetsialaisille löydy niin minkään valtakunnan oikeutusta. Mökkikausi ei edes pääty elokuun lopussa! Mökkeilyhän lopetetaan vasta silloin, kun laituri nostetaan hyisestä järvestä ja vene käännetään talviteloille.

Venetsialaiset ovat kummallinen paikallinen tapa, jollaisten ei ikinä pitäisi levitä koko maahan. Yhtä vähän Kokkolassa tarvitsee syödä mustaa makkaraa kuin täällä juhlia venetsialaisia. Maailma pysyy paljon rehdimpänä, kun meillä on paikalliset juhlaperinteet ja ikiomat tavat.

Pidetään Tampere Tampereena ja jätetään vuoden turhimmat juhlat väliin.

Kirjoittaja on Työväenmuseo Werstaan johtaja