Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kaaos sairaaloiden päivystyksissä on vasta alkusoittoa – "Hallitus haluaa ideologista syistä keskittää palvelua julkiselle puolelle"

Ihmisten silmät aukeavat vasta, kun he ovat itse tilanteessa oman sairauden tai läheisten hoidon kanssa.

Itse hain äkillisen hammashoidon tarpeessa julkiselle puolelle Tampereella ja siellä minulta ehdittiin hoitamaan kahdesta hampaasta vain toinen, vaikka molemmat olivat kipeitä. Toiselle hampaalle sain uuden ajan noin puolen vuoden päähän.

Ihmiset eivät pääse hoitoon ja leikkausjonot kasvavat. Terveydenhoito näyttää olevan täysin sekaisin tällä hetkellä. Eikä hoitajapula ja Suomen nopeasti vanheneva väestö ole voineet tulla nykyiselle hallitukselle yllätyksenä, koska niistä on puhuttu vuosikausia.

Kun ihmiset eivät pääse hoitoon siellä missä pitäisi, he hakevat apua muualta. Tämä kuormittaa terveydenhuoltoa entisestään. Kustannuksia syntyy, mutta ongelma jää edelleen hoitamatta.

Hallitus haluaa ideologista syistä keskittää palvelua julkiselle puolelle.

Mammuttimainen sote-uudistus ei näytä parantavan palvelua. Rahat ja hoitajat puuttuvat, koska rahaa menee itse hallintoon ja it-hankkeisiin.

Hallituksella ei ole rahaa hoitajien palkankorotuksiin ja tulevaan palkkaharmonisaatioon, mutta alueiden johtajien tähtitieteellisiin palkkoihin sitä kyllä löytyy.

Hallitus löi lakiin hoitajamitoituksen ja hoitotakuun, joilla ajateltiin asian hoituvan. Eivät kaikki ihmiset mahdu yhteen desimaalin, kun hoidon tarve vaihtelee niin paljon ihmisen tarpeista riippuen. Ja nyt terveysministeri puhuu lain sopivasta tulkinnasta. Eivät viranomaiset voi lähteä mitään lakeja tulkitsemaan, heidän pitää noudattaa lakeja ja valvoa niiden toteutumista.

Hallitus haluaa ideologista syistä keskittää palvelua julkiselle puolelle, vaikka Kela-korvausten kohdistetuilla korotuksilla ja palveluseteleillä saataisiin yksityisen puolen avulla nopeaa parannusta tilanteeseen.

Alueet uhkaavat ajautua talouskriisiin ja kunnat konkurssiin. Hallitus kuljettaa edelleen melko hiljaisesti rahoituslakia eteenpäin ja tekee miljardien temppuja budjettiin. Ensi vuodelle siirrettiin 1,9 miljardia euroa tämän vuoden budjetista, että ensi vuoden velkavuori ei vaalien alla näyttäisi niin suurelta. Velkaa otetaan ensi vuonna vähintään 8,2 miljardia euroa.

Nopeimmat hallituksesta ehtivät tuulettaa, että velkaantumisvauhti on saatu kuriin.

Aluevaalien alla lupaukset tyyliin terveysasema jokaiseen kuntaan olivat täyttä huijausta, palveluita pitää keskittää eikä hajauttaa, digitalisaatio ja omalääkärit pitää järjestää avuksi.

Kunta-alan uudet sopimukset, hoitajien tulevat palkankorotukset, palkkojen harmonisointi uusilla alueilla, ict-kustannukset, mihinkään näistä ei ole vieläkään varauduttu.

Kirjoittaja on liike nytin aluevaltuutettu