Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Tie toistemme luo – "Kesäkuussa sain sähköisen kirjeen Ukrainan pääkaupungin Kiovan pormestarilta Vitali Klitschkolta"

Kesäkuussa sain sähköisen kirjeen Ukrainan pääkaupungin Kiovan pormestarilta Vitali Klitschkolta. Ystävyyskaupungistamme kysyttiin, voisiko Tampere ottaa kesäleirille kiovalaisia lapsia ja nuoria. Heinäkuussa saimme järjestettyä leirin kymmenelle nuorelle yhdessä suomalaisten nuorten kanssa.

En tiedä, mitä nuoret ovat leirillä keskenään jutelleet. Olen silti varma, että he muistavat leirin ja sen jutut ikuisesti, ja taisipa matkalla syntyä uusia ystävyyksiäkin.

Leiri on hyvin pieni tarina keskellä suuria mullistuksia ja historiallisia käännekohtia, Venäjän hyökkäyssotaa ja maailmanpoliittisen tilanteen murrosta. Kerron sen silti, koska se muistuttaa tärkeimmistä asioista: toivosta ja meidän ihmisten yhteydestä toisiimme.

Samalla se kuvaa hyvin myös teknologian merkitystä arjessamme. Ilman teknologiaa leirin järjestäminen tai uusien ystävyyksien jatkaminen olisi merkittävästi hankalampaa. Teknologian tärkein voima on sen kyky tuoda meidät yhteen välimatkoista välittämättä.

Tampere-talossa keskusteltiin viime viikolla muun muassa teknologian, demokratian ja turvallisuuden suhteista Tampere Conversations -tapahtumassa. Puhujana oli esimerkiksi YK:n entinen pääsihteeri Ban Ki-moon, joka edelleen jatkaa työtään ihmisoikeuksien edistämiseksi.

Maailma muuttuu yhä enemmän teknologian avulla ja kautta, ja sen arvo on meille kiistaton. Parhaimmillaan teknologia auttaa lisäämään tietoa, edistää ymmärrystä, demokratiaa, keskusteluja ja kuulluksi tulemista. Pahimmillaan se tietysti myös päästää irti paljon pimeitä voimia.

Kysymys siitä, miten käytämme teknologiaa parhaiten hyödyksemme emmekä haitaksemme on kaikkialla maailmassa niin vanhempien, yritysten kuin poliittisten päättäjienkin mielessä. Pohdinnat ovat visaisia niin aamupalapöydissä kuin palaveripöydissäkin, mutta niitä on tärkeä käydä, koko ajan.

Teknologian tulee olla tie toistemme luo. Itse se ei sitä luo. Teknologian kehityssuunnasta päätämme me ihmiset, jotka sitä käytämme – oli se sitten kuulumisten vaihtoon leirikavereiden kanssa tai maailman muuttamiseen.

Kirjoittaja on Tampereen pormestari (kok)