Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Mitä, eikö sähkö synnykään pistorasiassa? – "Jos joku nyt väittäisi, ettei ole viime viikkoina pohtinut sähkötöntä arkea, syyttäisin tätä valehtelusta"

Mistä sähköä saadaan? – Pistorasiasta.

Hieman näsäviisaan kysymys–vastaus-parin on ollut tarkoitus alleviivata ennen kaikkea nykynuorison suppeaa teknistä yleissivistystä ja myös aukkoista suhteellisuudentajua.

Tosin monella tapaa abstraktin sähkövirran päätyminen pistorasiaan ja töpselin kautta monien arkea hallitseviin laitteisiin ei lopulta ole helppo juttu muillekaan.

Jos joku väittäisi, ettei ole viime viikkoina pohtinut sähkötöntä arkea, syyttäisin valehtelusta.

Viime viikkojen aikana sähkö ja sähkön tuotanto ovat nousseet niin suuriksi puheenaiheiksi, että sähköön liittyvät yleistiedot ovat ottaneet huiman loikan.

Suomalainen sähköntuotanto ja sähkömarkkinoiden toiminta kiinnostavat nyt aivan uudella tavalla. Energiaviraston tehoreservi, päästökauppa ja sähköpörssi ovat muuttuneet kahvituntikeskustelun käsitteiksi. Arki on silti lähinnä. Ennen kaikkea sähkönsäästövinkit ovat nyt luettua aineistoa lehdissä ja niiden nettisivuilla.

Kiinnostuksen taustalla on se, että monen mielessä kysymys on muuttanut muotoaan: mitäpä jos sähköä ei pistorasiasta saakaan.

Sähkön loppumista pistorasioista on pidetty lähinnä dystopiaosastona tai ainakin ekotrillerien äärimmäisenä juonenkäänteenä. Jos joku nyt väittäisi, ettei ole viime viikkoina pohtinut sähkötöntä arkea, syyttäisin tätä valehtelusta.

Sähkön säännöstelytoimia ei voi ensi talvelta sulkea pois, joten asian päästäminen mieleen on terveellistä. Suhteellisuudentajuakin se lisää. Ainakin se saa ajattelemaan, kuinka riippuvaisia sähköstä olemme omassa arjessamme.

Tärkeintä on kuitenkin konkreettinen varautuminen sähkön hinnan kasvuun. Oman talouden stressitestit kannattaa tehdä huolella talven varalle. Hintapiikkejä talvikuukausina nousee varmasti. Lyhyempiä suihkuja on harjoitellut jo moni ja matalampiin sisälämpötiloihinkin kannattaa loppukesän helteiden keskellä jo henkisesti varautua. Saunapäiviäkin on syytä harkita.

Sähköntuotanto, hinnat ja toimitusvarmuus on syytä nostaa myös yhteiskunnalliseen keskusteluun aivan uudella tavalla. Jos talvella hytistään, tämä toteutunee kevään eduskuntavaaleissa.