Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Santalahden hanhia ei tarvitse pelätä – "Kun käyttäytyy asiallisen normaaliin tapaan, hanhet kyllä huolehtivat..."

Kävin keskiviikkona 20. heinäkuuta Tampereella Santalahden ranta-alueella, jossa on oleillut joukko kanadanhanhia ja valkoposkihanhia jo jokusen vuoden ajan kesällä. Paikalla oli nyt 13 aikuista kanadanhanhea ja 41 valkoposkihanhea. Valkoposkihanhien joukossa oli kolme poikuetta, jotka koostuivat yhteensä 9 nuoresta hanhesta. Paikalla on loppukesän aikana aktiivista seurantaa.

Tarkkailin aika pitkään hanhien käyttäytymistä, ihmisten asennoitumista hanhiin ja myös hanhien asennoitumista ohikulkeviin ihmisiin. Hanhet olivat rauhallisia eikä minkäänlaista aggressiivisuutta ollut havaittavissa ohikulkevia ihmisiä kohtaan. Hanhet väistivät hyvissä ajoissa, kun ihminen lähestyi niitä. Hanhet johdahtivat poikasensa takaisin vieressä olevan lammen rantaan. Ne palasivat takaisin, kun ”häiriö” oli poistunut.

Hanhien kanssa tulee hyvin toimeen.

Hanhet eivät myöskään pelänneet kovinkaan paljoa ohiajavia pyöräilijöitä. Väistivät riittävän ajoissa hyvässä järjestyksessä tehden tilaa, kun pyöräilijä saapui normaalia vauhtia. Koiriin hanhet suhtautuivat toisinaan kaukaakin epäillen, ja hanhiemot johtivat poikaset kauemmaksi koirantaluttajan kulkureitiltä. Erityisesti emot, joilla oli poikasia, tuntuivat olevan varovaisia ja lähtivät ajoissa siirtymään kauemmaksi. Kaikki havaitsemani koirat olivat tällä kertaa kytkettyinä kuten pitääkin olla.

Hanhet ovat sopeutuneet hyvin puistossa normaalilla tavalla liikkuviin ja oleskeleviin ihmisiin. Ne väistävät ajoissa etäämmälle eivätkä osoita mitään ”vihamielisyyttä” ihmisiä kohtaan. Sellaisen seikan kuitenkin havaitsin, että jos ihminen pysähtyy liian lähelle esimerkiksi kuvaamaan hanhia, joilla on poikasia, nämä saattavat muuttua jonkin verran levottomiksi. Näin ollen ei pidä tuppautua aivan hanhipoikueiden nokkatuntumaan, vaan antaa hanhien siirtyä rauhassa kauemmaksi. Hanhien käyttäytymistä tulee seurata.

Hanhien kanssa tulee hyvin toimeen. Nämäkin Santalahden hanhet ovat leppoisia ja ne ovat sopeutuneet normaaliin ihmisliikkumiseen puistossa. Näiden hanhien kanssa on hyvin vaikea joutua konfliktiin, mutta kai sekin joltakin voisi onnistua. Mutta silloin ei pidä syyttää hanhia.

Santalahden hanhia ei tarvitse pelätä. Kun käyttäytyy asiallisen normaaliin tapaan, hanhet kyllä huolehtivat siitä, että pitävät riittävää etäisyyttä ja väistävät tarvittaessa. Hanhia ei pidä pelotella millään tavalla eikä ajaa niitä takaa. Koirat on myös pidettävä kytkettyinä, kuten lakikin edellyttää taajama-alueella. Hanhien ulosteita näkyy jonkin verran ruohikolla ja sannalla. Ne ovat kuitenkin nopeasti katoavia ruohomaisia ja terveydelle vaarattomia aiheuttaen lähinnä hygieniahaittaa.

Tampereellakin tulisi laatia jonkinlainen kokonaissuunnitelma linnuista koituvien mahdollisten haittojen vähentämiseksi. Paikalliset luontojärjestöt voisivat olla laadinnassa ja myös käytännön toimissa asiantuntijajärjestöinä mukana. Suunnitelman lähtökohtana tulee olla monipuolisen luonnon turvaaminen ja edistäminen Tampereella.