Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Oletko sinä yhteisöllinen? – "Yhdessäoleminen ja välittäminen on merkittävää perusterveydenhoitoa"

Kaksi viehättävää pikkuponia ja yksi suurempi islanninhevonen innostivat 350 nuorta ja aikuistakin ratsastajaa nauttimaan elämyksestä Lempäälän Kuokkalankosken markkinoilla pari viikkoa sitten. Kesäiseen tapahtumaan ratsut tuotatti aluevaltuustoryhmämme, ajatuksenaan saada kaikkien paikallaolevien mielet lämpimän positiivisiksi rakastettavien eläinten ja niillä ratsastavien kautta.

Markkinoilla oli monenlaista toimintaa ja katseltavaa, jotka motivoivat, innostivat ja lähensivät ihmisiä. Tangokuningas Tomi Markkola lauloi oman rakkauden viestinsä paikalla olleille. Vuosien jälkeen oli tanssiakin vuorossa. Laulun ja tanssin emotionaalinen solidaarisuus on meille ihmisille yhtä ominaista kuin puhuminen.

Seuraavan päivän vietin Narvan markkinoilla, jossa myös parasta oli ihmisiä yhdistävä paikallisuuden tunne. Kansanperinnettä näkyi runsaasti. Tutkimusten mukaan yhteisöllisyyden lisääminen vähentää sekä psyykkistä että fyysistä sairastumista sekä rikollisuuttakin. Poliisiurani aikana näin, että tuo viimeksimainittu varmasti pitää paikkansa.

Jos saat haavan käteesi, sitä ei tietokoneen etäyhteydellä tikata.

Yhteisöllisyyden terveysvaikutuksista on tehty paljon tutkimuksia. Puhun itse aidosta yhteisöllisyydestä, jossa sana aito merkitsee sitä, että yhteisöllisyys-sana ei ole korusananomaista, suostuttelevaa retoriikkaa, vaan oikeaa yhteistä välittämistä. Sellainen vähentää tutkimusten mukaan myös onnettomuuksia, tapaturmia, tuhoisaa käyttäytymistä ja poistaa lukkiutuneita riitaisuuksia. Pohjana on ihmisten vastuu omasta ja muiden toiminnasta.

Olen aluevaltuutettuna pohtinut terveydenhuollon tulevaisuutta. Myös sitä, että terveyspalveluiden liikaa keskittämistä kauas asuinalueilta ei tule tehdä. Monissa ensiapupaikoissa Pirkanmaalla on nyt jopa kymmenen tunnin odotusaika. Näin ei saa olla. Olen vaatinut myös, että johdon tulee kannustaa operatiivisia työntekijöitä enemmän. He ne työt tekevät. Aluevaltuustokokouksissa käsitellään hoidon saatavuutta termillä palvelulupaus. Omalta osaltani teen kaikkeni, että tuo lupaus jatkossa pitää.

Sana digitalisaatio on nyt noussut terveydenhuollossa suureksi tekijäksi. Mutta jos saat haavan käteesi, sitä ei tietokoneen etäyhteydellä tikata. Operatiivinen henkilöstö senkin hoitaa.

Yhdessäoleminen ja välittäminen on merkittävää perusterveydenhoitoa. Oli hienoa nähdä markkinoilla lasten poniratsastuksen positiivisen lämmin vaikutus myös aikuisiin ihmisiin.

Ollaan me kaikki omalla toiminnallamme osa paikallista hyvinvointia ylläpitävää aluevaltuustoa. Te olette Suomen terveyden ja hyvinvoinnin perustekijät.

kansanedustaja (ps.)

Lempäälä