Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimitukselta Junamatkustamisen pitäisi olla houkuttelevaa – "Jos junan ajoissa olemiseen voi edes pääpiirteittäin luottaa..."

Juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina Tampereen asemalla nähtiin kaaos, joka kiristi varmasti jokaisen paikalla olleen hermoja ja poiki 10 000 korvaushakemusta. VR on maksanut juhannuskaaoksesta korvauksia noin 200 000 euron edestä. Junakaaoksen aiheutti Lempäälän viivästynyt siltatyömaa. Erityisesti sosiaalisessa mediassa ihmeteltiin, miksi ratatöitä on ajoitettu juhannukseen, kun väkeä on paljon liikkeellä. Uskallan väittää, että juhannus on oikeasti aika looginen ajankohta, sillä suurin osa ei juhannuspäivänä matkusta.

Lähtökohtainen ongelma on kuitenkin siinä, ettei rata kestä tällaisia häiriötilanteita. Vaikka kyseessä on Suomen päärata, se on hyvin häiriöherkkä. Tampereen ja Helsingin välillä kapasiteetti uhkaa olla riittämätön, mutta niin se on myös Tampereelta pohjoiseen. Lielahdesta liki Seinäjoelle asti raiteita on vain yksi. Ohituspaikkojakaan ei ole liikaa. Se tarkoittaa, että kun hirvi hyppää Parkanon paikkeilla junan alle, eivät junat liiku mihinkään.

Jos nykyisetkään junat eivät meinaa mahtua raiteille, miten sinne mahtuisi lisää junia.

Ongelmista on aina helppo syyttää VR:ää. Olen matkustanut junalla niin monta sataa tuntia, etten kehtaa sanoa sitä edes ääneen eikä viiden minuutin myöhästyminen ole mitään. Joskus on odoteltu pitkäänkin. Myöhästyminen voi johtua monestakin asiasta: jonkun sairastumisesta tai junan teknisestä viasta. Tai sitten junan alle on jäänyt ihminen tai hirvi tai radassa tai sen laitteissa on jotain vikaa. Ongelmat tuppaavat myös kertautumaan: kun yksi juna myöhästyy, usein myöhästyy toinenkin.

Ratkaisuksi on usein ehdotettu raideliikenteen avaamista kilpailulle. Se tuskin ratkaisisi kaikkia ongelmia, jos ongelmana on riittämätön raidekapasiteetti. Jos nykyisetkään junat eivät meinaa mahtua raiteille, miten sinne mahtuisi lisää junia.

Jotta esimerkiksi hiilineutraaliustavoitteisiin päästäisiin, pitäisi junamatkustamisen olla houkuttelevaa. Hinnoittelu on yksi kannustin ja hinnat ovatkin halvempia takavuosiin verrattuna. Toinen kannustin erityisesti niille, jotka pohtivat, taittaako työmatkansa autolla vai junalla, on ajoissa oleminen. Pääradalla kulkee runsaasti työmatkalaisia, jotka pendelöivät joko Tampereelle tai täältä pois. Jos junan ajoissa olemiseen voi edes pääpiirteittäin luottaa, se tekee matkustamisesta autoa huomattavasti houkuttelevampaa. Se vaatii, että raiteet ovat kunnossa ja että niitä on riittävästi.