Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Digitalisaatio ja uusi vallanjako – "Teknologista kilpajuoksua meillä ei ole varaa hävitä"

Digitaaliset teknologiat hallitsevat elämäämme yhä enemmän. Z-sukupolven edustajana olen kasvanut teknologioiden muovaamassa maailmassa enkä enää osaa kuvitella elämääni ilman Googlea, älylaitteita tai sosiaalista mediaa. Myös yhteiskuntien toiminta on hyvin riippuvaista teknologioista ja niiden toimivuudesta – digiyhteiskunnassa paperittomuus on uusi normi.

Teknologiat ratkovat haasteita niin yhteiskunnan kuin oman arkielämänikin tasolla, mutta ne voivat tuoda mukanaan myös yllättäviä uhkia, kuten kyberhyökkäykset, mis- ja disinformaation leviäminen sekä datan keskittyminen vain harvojen käsiin.

Digiyhteiskunnassa teknologia on valtaa, ja data on uusi öljy. Tällä hetkellä valta on keskittynyt pitkälti suuria datajättejä omaaville teknologiasuurvalloille Kiinalle ja Yhdysvalloille.

Teknologista kilpajuoksua meillä ei ole varaa hävitä.

Olemme monelta osin riippuvaisia näistä teknologiasuurvalloista, koska Eurooppa uhkaa jäädä teknologisessa kehityksessä jälkeen. Jotta voimme ylläpitää asemaamme globaalissa taloudellisessa kilpailussa ja suojata itseämme teknologioiden mukanaan tuomilta uhkilta, tarvitsemme teknologisia läpimurtoja Eurooppaan enemmän kuin meillä on aikaisemmin ollut.

Meidän on yhteiskuntina ryhdyttävä toimiin tilanteen parantamiseksi ja tehtävä toimenpiteitä tukeaksemme uusien innovaatioiden syntymistä ja markkinoille menoa.

Löytääksemme toimivia ratkaisuja kompleksiin haasteeseen tarvitsemme sektorirajat ylittävää moniäänistä keskustelua ja globaalia yhteistyötä poliittisten päättäjien, julkisen sektorin ja yksityisen sektorin välillä.

Olen iloinen saadessani olla mukana elokuussa ensimmäistä kertaa järjestettävän Tampere Conversations -tapahtuman työryhmässä. Kansainvälinen keskustelufoorumi tuo keskeiset vaikuttajat Tampereelle muodostamaan konsensusta digitaalisten teknologioiden uhkista ja mahdollisuuksista.

Viime aikoina kohtaamamme globaalit kriisit ovat osoittaneet, että keskustelu on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan aiemmin. Teknologista kilpajuoksua meillä ei ole varaa hävitä.

Kirjoittaja on Tampereen kauppakamarin viestinnän ja markkinoinnin harjoittelija.