Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Yhdenvertaisuuden puolesta, takapajuisuutta vastaan – "Vääntäminen Pride-kulkueisiin suhtautumisesta, ja yhdenvertaisuudesta ylipäätään, näyttää tulleen jäädäkseen"

Viime aikoina on saanut havaita, miten arvokonservatiivisuus on ollut voimansa tunnossa. Esimerkkejä on voinut nähdä ympäri maailman, mutta myös aivan lähellä.

Siinä missä Tampereella järjestettiin vuosien tauon jälkeen suuri Pride-tapahtuma kaupungin vahvalla tuella, on lähiseudun valtuustoissa ollut vääntöä jo pelkästään siitä, voiko kunta osallistua edes Pride-liputukseen.

Muualla Suomessa vastaavat kiistat ovat toistuneet, ja erityisesti Lapuan Prideen kohdistui oikeaa uhkaa. Vahvan positiivisen signaalin kuitenkin lähetti se, että Lapuan johtavat päättäjät kulkueeseen osallistuivat.

Vääntäminen Pride-kulkueisiin suhtautumisesta, ja yhdenvertaisuudesta ylipäätään, näyttää tulleen jäädäkseen.

Tämä huolestuttaa. Yhdenvertaisuuden edistäminen ei olekaan jaettu tavoite, vaan poliittisesti latautunut kysymys siitä, kenellä on oikeus olla näkyä ja omana itsenään.

Suomalaisten kuntien kannalta arvokonservatiivinen takapajuisuus on oman oksan sahaamista. Viesti, joka vaikkapa Pride-marssin kanssa kipuilevasta kunnasta lähtee, on se, että kaikki eivät olekaan tervetulleita.

Yksin työvoimapulan oloissa tämä lienee vähintäänkin varma tapa torpata nuorten, koulutettujen ja muiden elinvoimaa tuovien ihmisten sisäänmuuttoa.

Taustalla on tietenkin laajempi ilmiö: oikeistokonservatiivisuuden uusi nousu, josta on saatu vahvoja viestejä Yhdysvaltain korkeinta oikeutta myöten. Vähemmistöjen oikeuksien ohella esimerkiksi ilmaston- ja ympäristönsuojelu voi hyvin ottaa takapakkiakin.

Samaa aikaan monia toimijoita varmasti houkuttaa pukea nämä kamppailut “kulttuurisodaksi”, johon itse ei tarvitse osallistua. Sanoilla ja erityisesti teoilla on kuitenkin merkitystä. Kun löyhästi organisoituneelle, mutta toimiltaan yllättävän yhtenäiselle arvokonservatiivisuudelle annetaan liikkumatilaa, se kyllä hyödynnetään.

Ilmastokriisin, työvoimapulan ja muiden haasteiden maailmassa ei kuitenkaan ole varaa kääntää kelloja taaksepäin – sen paremmin yksittäisessä kunnassa kuin koko Suomessa. Yhdenvertaisuus ja edistys tarvitsevat jokaisen puolustajansa.

Kirjoittaja on Tampereen vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja