Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Tampere ei ole sattumaa – "Kateus on ansaittava"

Maailmankartalla Tampere näyttäytyy lähinnä satunnaisesti, mutta Suomessa kaupungista supistaan kaikissa valistuneissa pöydissä.

Saan tämän tästä vastata eri sanamuodoin asetettuun kysymykseen, mikä on Tampereen salaisuus? Yleensä paljastan sen heti: Tampereella tapahtuu. On aina tapahtunut, mikä tulee osalle yllätyksenä.

Se, että kaupunkimme on kihonnut kaikkien huulille, ei ole sattumaa. Joukossa on hyppysellinen onnea, jota ilman ei koskaan synny menestystä, mutta ennen kaikkea kyse on määrätietoisesta työstä. Tekemisen kulttuurista.

Tampere on ollut menestystarina siitä saakka, kun skotlantilaissyntyinen James Finlayson perusti Tammerkosken partaalle puuvillatehtaan, mutta todellinen nousu alkoi toisen maailmansodan jälkeen – kuten koko Suomessa.

Kateus on ansaittava.

Kulttuurin, urheilun, osaamisen sekä näihin liittyvien tapahtumien lisäksi Tampere on synonyymi rohkeille, toisinaan poikkeuksellisille investoinneille.

Rohkean päätöksenteon ja rivakan toimeenpanon ensimmäisenä tiiviinä vuosikymmenenä voitaneen pitää 1960-lukua. Vai mitä sanotte: Yhteiskunnallinen korkeakoulu (yliopisto), Yliopistollinen sairaala, Suomen ensimmäinen jäähalli, Teknillinen korkeakoulu, Näsinneula!

Välissäkin tapahtui paljon, mutta vastaava rypäs hankkeita, joista moni ei ole kovin tavanomainen, on ajoittunut 2010-luvulle ja edelleen tälle vuosikymmenelle: Rantaväylän tunneli, Ratikka, Nokia Areena, Keskusjätevedenpuhdistamo, Näsisaari.

Tampereen valtuustossa kinastellaan myötähäpeään saakka mitä erilaisimmista kysymyksistä, mutta merkittävimmissä asioissa keskeisimmät puolueet ovat vuosikymmenet saavuttaneet riittävän yksimielisyyden. Meillä on yhteinen visio, ja ymmärrys tärkeimmistä toimenpiteistä sen saavuttamiseksi.

Tamperelaiseen toimintakulttuuriin kuuluu myös paikoin räiskyvä, mutta lähes poikkeuksetta ratkaisuhakuinen yhteistyö valmistelun ja päätöksenteon, eli viranhaltijoiden ja poliitikkojen kesken.

Saamme olla ylpeitä toimintakulttuuristamme tärkeiden päätösten edessä. Vahvatahtoiset, mutta yhteistyökykyiset poliitikot ja johtavat viranhaltijat ovat Tampereen salaisuus. Olleet jo pitkään.

Kateus on ansaittava, sanotaan. Ihmeitä ei tapahdu, niitä tehdään.

Kirjoittaja on Tampereen kaupunkiympäristön palvelualueen apulaispormestari (kok.)