Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Perinteiset arvot vastakkain

Meneillään olevan eduskuntakauden vuodet tulevat sekä Suomessa että maailmalla jäämään historiaan suurten arvo- ja valtakysymysten aikana.

Ihmisyksilöiden ja -ryhmien arvoista julkisuudessa puhuttaessa hyvin yleinen arvoasetelma on perinteisten arvojen konservatiivit vs. edistyksellisten arvojen liberaalit. Se on osin harhaanjohtava jo siksi, että useimmiten itse kukin toivoo itselleen suotuisten asiantilojen säilyttämistä mutta epäsuotuisten muuttamista. Esimerkiksi luonnonsuojelu ja ilmastonmuutoksen vastustaminen ovat konservatismia, vallitsevan asiantilan säilyttämistä.

Ei-perinteisiksi arvoiksi mielletään puolestaan esimerkiksi vapaus, veljeys ja tasa-arvo. Todellisuudessa asetelma ei kuitenkaan ole perinteiset arvot vastaan ko. ei-perinteiset arvot, vaan yhdet perinteiset arvot vastaan toiset perinteiset arvot.

Esimerkiksi iskulause vapaus, veljeys ja tasa-arvo muotoutui jo 1780-luvulla, joten kyllä siinäkin mainitut arvot ovat ihmisen, mittansa, elinikään suhteutettuna jo perinteisiä arvoja. Lisäksi molemmilla perinteisten arvojen ryhmillä on yhteiset juuret.

Tieteen edistyksen suoman yhteiskuntakehityksen on mahdollistanut nimenomaan perinteisten arvojen mukainen totuuskäsitys, jonka mukaan totuus on olemassa ihmisten subjektiivisista mielihaluista riippumatta ja paremmin perusteltu väite on parempi väite kuin huonommin perusteltu väite.

Jos näyttöä olisi aina arvioitu pinnallisen ja anti-intellektuaalisen aikamme tuntuu mukavammalta vs. epämukavammalta -menetelmällä, inhimillisen tietämyksen lisääntymistä ei olisi tapahtunut.

kirjoittaja on tamperelainen filosofian tohtori