Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Näyttää pahalta – "Mikäli nykyiseen politiikkaan ei tule selkeää muutosta, syksyllä Tampereellakin on edessä säästölistaukset"

Suomen ja myös Tampereen velkainen talous on kriisiytymässä ennätysvauhtia. Tässä tilanteessa ylimitoitetut ilmastohankkeet uhkaavat suomalaisten hyvinvointia.

Asumiseen, ruokaan, autoiluun, tavarakuljetukseen ja teolliseen toimintaan lisätään miljardien ylimääräiset kustannukset ilmastonmuutoksen torjumisen nimissä verotuksella, uusilla maksuilla, päästökaupalla ja direktiiveillä.

Päätöksien järjettömyydestä kertoo, että Tampereen valtakoalitio ei kyseenalaistanut lausunnossaan Ympäristöministeriölle polttoaineen huomattavan kalliin bio-osuuden eli jakeluvelvoitteen nostamista jopa 40 prosenttiin. Kallis polttoaine vaikuttaa kaikkeen elämiseen. Sanna Marinin hallitus myöntää runsasta tukea turvetuotantokaluston romuttamiseen, vaikka kansallista energiaomavaraisuutta ja huoltovarmuutta pitäisi nostaa, ei vähentää.

Hölmöintä näissä ideologisissa ilmastotoimissa on, että suomalaisten kurjistamisella ei ole käytännössä mitään myönteistä vaikutusta globaaleihin ilmastopäästöihin. Päinvastoin.

Hiilineutraalit Tampere 2030 ja Suomi 2035 -ilmastohankkeiden vaikutukset ovat paljastumassa. Tuotannon karkottaminen Suomesta ei tarkoita päästöjen vähenemistä.

Tuomme tavaroita sieltä, missä valmistus saastuttaa. Ideologiset ilmastotavoitteet lisäävät päästöjä globaalisti. Talous heikkenee ja elintaso laskee. Mahdollisuudet ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaa vähenevät.

EU:n ja isojen teollisuusmaiden hiilineutraaliuden tavoitevuosi on 2050. Tampereen ja Suomen ei pidä asettaa asukkaitaan ja yrittäjiään muita unionin maita heikompaan asemaan. Muut puolueet eivät valtuustossa hyväksyneet Tampereen tavoitevuoden siirtämistä 2030:sta vuoteen 2050, vaikka se olisi selkeä kannanotto vastuullisen talouden ja asukkaiden hyvinvoinnin puolesta.

Mikäli nykyiseen politiikkaan ei tule selkeää muutosta, syksyllä Tampereellakin on edessä säästölistaukset. Kaupunkilaisten palveluita joudutaan leikkaamaan rajusti, nostamaan kaikkia maksuja sekä lisäämään velanottoa. Kriisin välttämiseksi linjaukset ja päätökset pitää tehdä uudestaan.

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu (ps) sekä kaupunginhallituksen ja hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan jäsen