Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Liikenneturvallisuus ei parane yrityksiä kurittamalla!

Vasemmiston kansanedustaja Veronika Honkasalo perää kaupungeille oikeutta kilpailuttaa sähköpotkulautojen käyttöä. Hän perustelee ehdotustaan sillä, että kilpailutuksessa voitaisiin asettaa ehtoja esimerkiksi ajoneuvojen turvallisuutta, pysäköintiä, ajamisen valvontaa ja vastuullisuutta koskien.

Kilpailuttaminen ei ole oikea tie ennalta estää sähköpotkulautojen käytöstä aiheutuvia haittoja. Palveluja tarjoavat yhtiöt ovat vapaaehtoisesti lähteneet yhteistyöhön kaupunkien kanssa haittojen ja onnettomuuksien vähentämiseksi. Nopeuksia on rajoitettu, on asetettu alueellisia rajoituksia ja myös oikein pysäköintiä valvotaan.

On väärin asettaa yhtiöille ehtoja, joiden täyttäminen on niille mahdotonta. Ajoneuvon kuljettaja vastaa itse liikennesääntöjen noudattamisesta sekä noudattamatta jättämisestä.

On vaikuttavampaa, kun sähköpotkulaudoista säädettäisiin liikennevakuutuslaissa ja liikenneturvallisuusmaksulaissa. Kaikki yli 15 km/h kulkevat sähköpotkulaudat voi säätää piiriin kuuluviksi. Maksujen tulisi olla edullisia, jottei maksut muodostuisi sellaisiksi, jotka tuhoavat alan. Meillä kun ympärivuotinen liikennöinti ei ole mahdollista.

Liikennevakuutusmaksuilla pystyisimme vastaamaan aiheutuvien onnettomuuskulujen kasvuun. Liikenneturvallisuuden hyväksi tehtävään työhön osoitettaisiin varoja liikenneturvamaksulain perusteella perittävistä maksuista.

Tieliikennelain perusteella tulisi puuttua kuljettajien virheelliseen liikennekäyttäytymiseen. Sähköpotkulautaa, jonka teho on alle 1000 wattia ja jonka rakenteellinen nopeus on alle 25 km/h, koskevat polkupyöräilijää koskevat liikennesäännöt. Kuitenkin kevyet sähköajoneuvot voisi olla mahdollista säätää liikennevakuutuksen piiriin ilman, että niiden käyttö vaatisi ajokorttia.

Yritykset pystyvät yksilöimään käytetyn ajoneuvon ja lukituksen avanneen sekä ajon maksaneen henkilön. Väärästä pysäköinnistä ainakin osa yrityksistä veloittaa kuljettajalta 5 euron maksua. Sen laillisuus perustuu yrityksen ja käyttäjän sopimukseen.

Sopimusehtoa valvotaan, sillä kuljettaja joutuu kuvaamaan pysäköintinsä ja lähettämään kuvan yhtiölle. Tämä ”pysäköinnin valvonta” ei takaa sitä, että käytetty ajoneuvo on oikein pysäköity sen jälkeen, kun kuva on otettu.

Varsinainen pysäköinninvalvonta on julkisen vallan käyttöä tai joillakin yksityisillä alueilla sopimusperusteista, yksityisten yrittäjien valvomaa pysäköintiä. Sähköpotkulautoja vuokraavat yritykset pystyvät todentamaan kuka lautaa on käyttänyt, tai ainakin sen kenen kortilla käyttö on maksettu ja mistä puhelimesta lukitus on vapautettu. Näiden tietojen perusteella ja säädöksiä muuttamalla, sähköpotkulautojen pysäköinnin valvontaan voitaisiin löytää lisää tehoja.

On useimmiten niin, että syy liikennerikokseen tai -rikkomukseen löytyy ratin ja penkin välistä. Vakuutusyhtiö, automyyjä taikka auton vuokrannut yritys ei syyllinen ole. Tämä voidaan soveltaa sähköpotkutlautoihin – syy liikennerikoksiin ja -rikkomuksiin löytyy tangon ja kuljettajan päässä tehtyjen ratkaisujen välistä.

kirjoittaja on kansanedustaja (kok.), liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen, rikosylikomisario (virkavapaalla)