Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Tampellan osaaminen tuotti taas miljoonia – "Dramaattiset loppuvaiheet ovat syyttä mustanneet monialakonsernin jälkimainetta"

Amerikkalainen maailman johtava paineilmatekniikan toimittaja Ingersoll Rand kertoi viime viikolla kehittävänsä Gardner Denverin Tampereen Messukylän tehtaan yhteyteen kansainvälisen osaamiskeskuksen. Käytännössä luvassa on miljoonainvestointi, jossa tehdasta laajennetaan ja sinne tuodaan useita robotisoituja ja automatisoituja työstökeskuksia. Uuden sukupolven ympäristöystävällisten kompressorien kehitystyö nopeaa ja onnistujille markkinat tulevaisuudessa valtavat.

Tämänkin tuoreen uutisen taustoittamisen voisi aloittaa vuodesta 1943. Sodan aiheuttaman varaosapulan takia Tampereen Pellava- ja Rauta-Teollisuus Osake-Yhtiö alkoi tehdä osia kallioporakoneisiin ja sodan jälkeen alkoi niiden oma tuotanto. Kompressoreita Tampellan Tamrockissa alettiin tehdä 1960-luvulla. Kompressoriliiketoimintaa varten perustettiin oma Tamrotor Oy vuonna 1990. Sen osti Gardner Denver vuonna 1997. Vuonna 2020 Gardner Denver ja Ingersoll Rand yhdistyivät.

Tampellan dramaattiset loppuvaiheet on syyttä mustanneet monialakonsernin jälkimainetta.

Toki vauhtia voi ottaa vielä sata vuotta kauempaa. Vuonna 1844 perustettu Tampereella masuunina tunnettu rautaruukki muuttui vuonna 1856 konepajaksi, joka teki historiansa aikana muun muassa vesiturbiineja, höyrylaivoja ja vetureita, paperikoneita, kranaatinheittimiä, tykkejä sekä voimalaitos- ja soodakattiloita.

Tampella ajautui talousvaikeuksiin 1970-luvulla ja kaatui rytisten 1990-luvun lamavuosina. Tampellan dramaattiset loppuvaiheet ovat syyttä mustanneet sen monialakonsernin jälkimainetta.

Kaatumisen jälkeen Tampella pilkottiin, mutta moni kompressoriliiketoiminnan lisäksi moni muukin toimintahaara näkyy yhä Tampereella vahvasti. Muun muassa kallioporakoneita ja kuormauskalustoa valmistava Tamrock toimii menestyksekkäästi Myllypurossa osana ruotsalaista Sandvikia ja Tampellan puolustusvälineyksikkö on nykyisin osa kotimaista puoluskonserni Patriaa. Lisäksi muistaa sopii, että kattiloita valmistaneen Tampella Powerin monien mutkien kautta Valmetin nimen alle päätyneen energialiiketoiminnan keskuspaikka on Tampereella. Myös 1850-luvulla alkunsa saanut Tampellan vesiturbiiniosaaminen jatkuu Tampereella, kun Tamturbine on Kvaernerin ja Genneral Electricin jälkeen päätynyt itävaltalaisen Andritz Hydron omistukseen.

Uutinen on jälleen esimerkki Tampereen perinteiden teollisuuden osaamisesta ja muuntautumiskyvystä uusille markkinoille.

Se osoittaa, että perinteikäs tamperelainen teollisuusosaaminen on siis edelleen kansainvälisten investointieurojen arvoista. Tästä sopii olla ylpeä ja osaamista on syytä vaalia.