Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Ole kuin Tampere – edistä yhdenvertaisuutta: "Meihin kohdistuva syrjintä ei ole enää osa normia. Se on rikos"

Raatihuoneen salossa liehuu Tampereen tiedostava sateenkaarilippu Manse Pride -viikon kunniaksi. Yhdenvertaisuuden riemua korostava teemaviikko on kaupungin ja Sinuiksi ry:n (ent. Pirkanmaan SETA) järjestämä. Liput liehuvat myös Vapriikin, Tampere-talon ja Lempäälän tangoissa. Juhlaliputus on lupaus yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja seksuaalioikeuksien edistämisestä.

Oma työni muuttui radikaalisti vuonna 2015. Silloin seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti kirjattiin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakeihin syrjinnän suojaa nauttiviksi inhimillisiksi ominaisuuksiksi. Yhdessä yössä meistä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvista tuli yhteiskuntakelpoisia.

Enää en anellut ”suvaitsemista” Sinuiksi-palveluun yhteyttä ottaneiden puolesta, vaan edellytin lakien noudattamista. Nyt moninaisuus seksuaalisen suuntautumisen, seksin, sukupuoli-identiteetin tai ihmissuhde- ja perhemuodon osalta sisältyy yhteiskunnan ihmiskäsitykseen. Me mahdumme normiin.

Meihin kohdistuva syrjintä ei ole enää osa normia.

Meihin kohdistuva syrjintä puolestaan ei ole enää osa normia. Se on rikos. Voi ajatella, että nämä lait myös käänsivät nurinperin kaapista ulostulon logiikan. Ennen kuviteltiin, että ulostulijan vain kuului ottaa kohtuuton riski ja kertoa identiteetistään elämänpiirilleen, vaikka pelkäsi halveksuntaa ja väkivaltaa.

Lain henkeä noudattaen aloite – puheeksi otto – kuuluu jokaisen lähimmäisille ja yhteiskunnalle. Se on osa syrjinnän pelon ennaltaehkäisyä tehokkaimmillaan. Kaikkien kuuluu tietää, että he ovat arvostettuja mistään tekijästä riippumatta. Ihanneoloissa yhdenvertaisuuden edistäminen jättäisi pakkokaapit ja vähemmistöstressin historiaan. Yhteiskunta siis odottaa, että esimerkiksi koulu, työpaikka, sote-palvelut, viranomaiset, asumisyksiköt ja yritykset tekevät meille jokaiselle itsestään selväksi, että olemme tervetulleita omana itsenämme ilman hätää kaltoinkohtelusta.

Kodin on oltava jokaisen turvapaikka. Tietävätkö sinun läheisesi, isovanhempasi, perheesi, kumppanisi tai ystäväsi, että hyväksyt heidät omana itsenään ja että rakkautesi ei ole ehdollinen? Kerro se heille. Ole luottamuksen arvoinen läheisillesi. Tule heille kaapista yhdenvertaisuuden kannattajana.

Silloin itsekin saat olla luvan kanssa oma itsesi.

kirjoittaja on Sinuiksi ry:n toiminnanjohtaja