Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vieraskynä Roskisaluekoordinaattorijohtaja saa paikan – "Keskustassa pitää katuja pestä ja siivota roskat, jotta kehtaa turisteille kylää näyttää."

Tarvittiin siis areena ja sitten kiekkokisat, jotta keksittiin lähes mullistava idea: keskustassa pitää katuja pestä ja siivota roskat, jotta kehtaa turisteille kylää näyttää.

Normaalisti asiaa varten olisi perustettu työryhmä pohtimaan, keräämään kokemuksia ja mainostoimisto olisi päässyt väkertämään some- ja digikampanjan. Olisi tehty tarroja ja postereita ja lopuksi kukkaruukkuasiantuntijat olisivat elävöittäneet maisemaa uusilla ruukuilla. Varsinainen asia olisi hautautunut seuraaviin kisoihin asti. Onneksi 2023 taas siivotaan ja kiekkoillaan.

Jotenkin mieleeni on jäänyt että työryhmiä on perustettu, selvityksiä on tehty, vetoomuksia on tehty, adresseja kerätty, luovutettu ja juhlallisesti vastaanotettu jo vuosien ajan. Ilman tulosta.

”Kaupunkisuunnittelua” ei saa moittia tässä 15 minuutin keskustassa. Keskustaan, missä kaikki on lähellä on rakennettu pieniä, sopivia sijoitusasuntoja, joissa asuu asumistuella yhä enemmän väkeä – siis ihmisten määrä on lisääntynyt. Tämä väestönlisäys on ollut yllätys kun kaupunkirakennetta on ”tiivistetty”?

Asujamisto kiitää sähkölaudoillaan aamuisin takeaway -kahvi kädessään ja selluu illoin tölkki toisessa ja hampurilainen toisessa kädessään samoja katuja. ”On rakennettu mitä markkinat haluaa”. Epämääräinen markkina siis määrittelee kaupungin kehitystä, kaupunkisuunnittelua.

Ihmiset haluavat myös väljyyttä, tilaa, rauhaa- ja sitä naapurikunnat tarjoavat.

Keskustori ei ole koko keskusta eikä Hämeenkatu ole sen ainoa katu.

On surkuhupaisaa nähdä, kuinka kadun A vasemmalla puolella roskis on täpötäynnä, cityvarikset levittävät roskat pitkin nurmikoita ja oikealla puolella roskiksia näkee tyhjentävän yrityksen paripartion samaan aikaan. Arvatenkin, jotkin asiat on tuottaja antanut jollekin taholle tehtäväksi korvausta vastaan, toinen instanssi jolle asia myös kuuluu ei korviaan lotkauta, ilmeisemmin ikuisen resurssipulan takia?

Asian voisi kait ratkaista, jos ei tehtäviä uudelleen järjestelemällä, niin ihan rehellisesti palkkaamalla vaikka alkuunsa yhden tervejalkaisen, arkijärkisen työhaluisen listaamaan kaikki keskustan roskikset ja sitten miettimään ovatko ne riittävän kokoisia tarpeeseen nähden, oikein sijoitettuja ja onko tyhjennysväli riittävä. Hänellä olisi myös kokemusasiantuntijan rooli katsellessaan ympärilleen missä olisi bajamajalle tarvetta porttisyvennyksen tai näyteikkunan sijaan? Tarvetta kun lisää eritoten erilaisten tarjoilupaikkojen mallasjuoma .

Ihan mahdottomana en pitäisi sitäkään, että ratikkareitin ulkopuolella asuville, sellaisissa taajamissa kuten Tesoma, Koivistonkylä tai Linnainmaa asuville 180 000 ihmiselle suotaisin mahdollisuus laittaa roskansa roskiksiin ja että nekin roskat päätyisivät hyödyntämään energiantarvetta polttolaitoksissa. Ehkä kuitenkin palkkaamme alkuun johtajan, hänelle assistentin ja perustamme työryhmän.

kirjoittaja on Tamperelaisen vieraskynä