Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimitukselta Kokeiluja Tampereen torikulttuurissa

Tampereen torikauppiasyhdistyksen tapahtumavastaava Sakari Venäläinen harmittelee tämän lehden sivulla 3, etteivät Maanantaimarkkinat ole vetäneet Hämeenpuistossa. Tapahtuma on järjestetty aiemmin Keskustorilla, mutta viime vuonna ja tänä vuonna kesäkeidas on ajanut markkinamyyjät evakkoon. Kesällä 2021 markkinoita järjestettiin Molinin tontilla keskustorin vieressä. Nyt ne siirtyivät Hämeenpuistoon.

Venäläinen kuitenkin kiteyttää haastattelussa sen, mistä ongelma todennäköisesti kiikastaa: ”ihmiset eivät taida tietää, että tapahtuma on siirretty Keskustorilta”, Venäläinen toteaa.

Vakiasiakkaat ovat tottuneet käymään torilla aamuisin, mutta monelle työssäkäyvälle perinteiset toriajat ovat mahdottomuus.

Tammelantorilla puolestaan järjestetään tänä kesänä iltatoreja. Toukokuussa tapahtumaa pilotoitiin ja kokemukset olivat sen verran hyvät, että niitä päätettiin jatkaa läpi kesän. Kerran viikossa keskiviikkoisin järjestetttävällä iltatorilla kaivataan etenkin uutta verta toriasiakkaiksi.

Tammelantorin vakiasiakkaat ovat tottuneet käymään torilla aamuisin ja päiväsaikaan, mutta monelle työssäkäyvälle perinteiset toriajat ovat sula mahdottomuus. Eikä kaikilla enää ole sellaista torilla käymisen perinnettä. Oma, nyt jo edesmennyt vaarini tapasi käydä torilla hyvinkin ahkeraan. Hän tiesi, mistä sai parhaat perunat.

Iltatoreilla yritetäänkin houkutella uusia kävijöitä torille. Toriperinnekään kun tuskin kestää, jos asiakkaita ei ole. Lisähoukuttimena Tammelantorin iltatoreille järjestetään esiintyjiä. Toistaiseksi tahtia on lyöty siirrettävältä esiintymislavalta, mutta tekeillä on jo uusi, pysyvä esiintymislava.

Tampereen toreista ja siitä, mihin suuntaan niitä pitäisi kehittää, on jokaisella oma mielipiteensä. Niiden oikeudesta ja vääryydestä voi olla montaa mieltä, mutta se on selvää, että kokeilematta ei torikulttuuri uudistu.

Jos kokeilu ei toimi, siitä voidaan luopua ja kokeilla jotain toista asiaa. Mutta asioita on turha teilata ennalta ilman kokeilua.