Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Sunnuntaityöläisen kenkiin – "Itse olen duunari, kaupantäti, ja kaukaiselta tuntuu ajatus, että saisin itse määrätä työssäoloaikani"

Nythän se taas riemu repesi. Tyypit, jotka eivät itse tee töitä sunnuntaisin tai juhlapyhinä, antavat lausuntoja siitä, miten loistava idea sunnuntaikorvauksen poisto olisikaan.

Perusteluita: ”kenenkään ei ole pakko olla töissä sunnuntaisin” ja ”kukaan ei pakota sunnuntaisin(kaan) töihin”.

Ensinnäkin väärä väite, kyllä pakottaa: nälkä, ja halu maksaa laskunsa.

Toisekseen itse olen duunari, kaupantäti, ja kaukaiselta tuntuu ajatus, että saisin itse määrätä työssäoloaikani. Kun teen työsopimuksen, lupaan myydä tietyn tuntimäärän elämästäni työnantajalle. Kun olen sopimuksen tehnyt, ei kukaan enää kysele, että sopiiko tulla sunnuntaina töihin; työnantaja suunnittelee työvuorot.

Haluaisinpa nähdä, kun joku hakisi töihin kauppaan, tai palvelualoille tai hoitoalalle, ja ilmoittaisi joko, etten sitten tee sunnuntaita lainkaan, tai että kerron sitten, mikä sunnuntai sopii ja mikä ei. Kyllä työhaastattelija päästäisi hakijan vapauteen silmiään pyöritellen. Ajatus on täysin absurdi.

Tähän kohtaan tulee tietysti se väsynyt kommentti, että sehän on ihan ammatinvalintakysymys. Hassua kyllä, nämä ”Mitäs allekirjoitit työsopimuksen hähhähhää”-tyypit ovat samoja, jotka itkevät, että työt ei muka kelpaa, ja ihmiset vain haluavat olla kotona sosiaalituilla.

Kolmanneksi, oletteko ihan varmoja, ettei kenenkään tarvi olla töissä sunnuntaina? Näinkö?

Perjantai-iltana suljetaan ensiapu ja sairaalat, mukaanlukien synnytysosastot.

Poliisit ja palomiehet lähtevät myös viikonloppuvapaille.

Kukaan ei mene sunnuntaina elokuviin, konsertteihin, ravintolaan eikä kauppaan.

Niin, ja millä menisikään, kun junat ja bussit eivät kulje. Jos kuljet omalla autolla, pyörällä tai kävellen, toivotaan, ettet joudu onnettomuuteen, koska kaikki ambulanssikuskit ja ensihoitajat ovat vapaapäivänään mökillä.

Kotonakin voi olla hiukan nihkeää, kun ei tule sähköä eikä vettä.

Ajatusleikkiä voi halutessaan jatkaa.

Ironista kyllä, sunnuntailisien poisto iskisi pahiten juuri niille aloille, joilla nytkin on työvoimapula.

Kuinka kaukana voivat ihmiset olla matalapalkka-alojen todellisuudesta, kun ehdottavat tuollaista? Nyt(kään) ei ole oikea hetki vetää mattoa matalapalkka-alojen jalkojen alta.

kirjoittaja on nokialainen duunari, kaupantäti ja kaupunginvaltuutettu (vas.)