Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Miten Tampereesta on tullut vastakkainasettelun pääkaupunki? – "Mieluummin sitä satasen itse maksaa, ettei kaveri vaan saisi viittäkymppiä"

Tampereelle muuttanut ystäväni ihmetteli hänelle peritamperelaiseksi osoittautunutta ilmiötä: pyöräilyn ja autoilun vastakkainasettelua. Teiskossa kai sanottiin, että mieluummin sitä satasen itse maksaa, ettei kaveri vaan saisi viittäkymppiä.

Historialliset syyt ovat jo useammalta sukupolvelta unohtuneet – jos niitä aidosti on koskaan ollutkaan.

Jääkiekkohan on selvästi meitä yhdistävä ja jakava asia.

Seuroja on ollut monia Koiku, Vehu, Hilpara, vieläkin on Koovee ,Ilves ja Tappara. On hyvä näyttää väriä, mutta kuitenkin ilahdun aidosti kummankin tamperelaisen liigaseuran menestyksestä. Hienoa kun saa kaverin seuraa ja Tamperetta kehua.

Mieluummin sitä satasen itse maksaa, ettei kaveri vaan saisi viittäkymppiä.

Ehkä vastakkainasettelun perinne on varhaisemmalta ajalta, siirtymä sukupolvelta toiselle.

Työläiskaupungissa oli herroja ja työläisiä. Keväällä 1918 tapahtunut Tampereen valtaus on jättänyt jälkensä lasten ja lastenlasten muistiin ja sitä on ylläpidetty ansiokkaasti vappupuheissa. Historiaa voi näin keväällä muistella ja istahtaa miettimään tapahtunutta vaikkapa hiljaa istuen kauniilla Kalevankankaan hautausmaalla.

Talvisota yhdisti ja yksituumaisuutta oli aseveliakselin vuosikymmeninä politiikassa.

Hyvänä aikana vastakkainasettelulla saa aikaan keskustelua pienemmistäkin murheista ja julkisuutta, joka edistää omaa poliittista uraa. Venäjän roistomainen hyökkäys Ukrainaan vuonna 2014 meni vielä päät painuksissa vanhaa liturgiaa luritellen. Nyt tilanne on muuttunut, ei vain Suomen, vaan Pohjoismaiden ja koko Euroopan kannalta. Turvallisuusuhka on todellinen. Hitlerin propagandaopit on päivitetty ja samoja raakuuksia, murhia, raiskauksia, vankileirejä ja pakkosiirtoja tehdään Ukrainassa.

Pahan voimalle pitää olla vieläkin vahvempi vastavoima. Yksituumaista kansaa ei voi voittaa!

Geneettiseen puoluevihaan en oikein jaksa uskoa, mutta asenteiden ja mielipiteiden jyrkkyys jaksaa ihmetyttää ja järkyttää.

Palataan pyöräilyyn. Vastakkainasettelua ja väärää asenneilmastoa pienissäkin asioissa pitää välttää. En ymmärrä, miksi Laukontorin vähistä parkkipaikoista piti kaupunkipyöriä varten poistaa neljä parkkiruutua ja Koulukadulla pyöräparkki on ruuvattu ajoväylälle.

Molemmissa paikoissa olisi tilaa; Laukontorilla leveällä jalkakäytävällä Satamakadun toisella puolella ja Koulukadulla vaikka kävelytien vieressä nurmikolla.

Kaikki liikkuu. Yritetäänkö yhdessä, sovussa rakkaassa sopien?