Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Tampereen kaupunki on jäämässä tavoitteestaan hiilineutraaliuteen – "Vuosi 2030 tulee erittäin nopeasti vastaan"

Tampereen kaupungin tarkastuslautakunta on julkaissut arviointikertomuksensa, jossa arvioidaan muun muassa valtuustokauden tavoitteiden toteutumista. Kestävä Tampere 2030 tiekartan toimenpiteet eivät tällä hetkellä lautakunnan mielestä riitä hiilineutraaliustavoitteiden toteutumiseen.

Valtuustokauden tavoite oli vähentää hiilidioksidipäätöksiä 40 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoden 2021 loppuun mennessä. Vuoden 2020 tietojen perusteella vähennys oli ainoastaan 33 prosenttia ja liikenteen päästöjen kohdalla tavoitteet jäivät kauas.

Vuosi 2030 tulee erittäin nopeasti vastaan.

Vuosien 2021–2024 aikana päästöjä tulisi tehdä tavoitteiden mukaisesti siirtämällä kaupunkia enemmän raiteille ja siirtymällä muutenkin kestävään liikennejärjestelmään. Valitettavasti tavoitteiden toteutuminen vaikuttaa tällä hetkellä erittäin haastavalta. Lautakuntatyöskentelyssä raideliikennettä ei ole saatu juurikaan edistettyä ja lähijunahankkeet ovat juuttuneet byrokratian rattaisiin. Samalla kokoomus ja perussuomalaiset ajavat jatkuvasti helpotuksia yksityisautoiluun ja pyrkivät pitämään kiinni katoavasta maailmasta samalla. Ilmastonmuutos aiheuttaa valtavasti taloudellisia haittoja myös Suomessa.

YK:n mukaan kaupungit kuluttavat lähes 80 prosenttia kaikesta maailman energiasta ja samalla tuottavat yli 60 prosenttia kasvihuonepäästöistä. Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on peräti kaksinkertainen esimerkiksi kiinalaiseen verrattuna. Myös Tampere on päästövähennyksistä huolimatta vastuussa ilmastonmuutoksesta ja vuosi 2030 tulee erittäin nopeasti vastaan.

Tampereen kaupungin tuleekin jatkossa pyrkiä entistä kovemmin saavuttamaan hiilineutraaliustavoitteensa muun muassa edistämällä kestävää liikkumista, vähentämällä yksityisautoilua, uudistamalla rakennuksia energiatehokkaammiksi ja parantamalla kiertotaloutta.

Tehokkaat toimet hiilineutraaliuden saavuttamiseksi ovat tärkeitä myös tulevien sukupolvien takia, sillä mitä kauemmin me odotamme ja mitä vähemmän toimia teemme, sitä suuremmaksi kasvaa tulevien sukupolvien velka.

kirjoittaja on tarkastuslautakunnan jäsen (vihr.)