Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Mustien joutsenten jälkeen – "Näiden mustien joutsenten vuoksi maailma ei palaa entiselleen"

Tulevaisuudentutkimuksen tiede käyttää käsitettä ”musta joutsen” sellaisesta yllätyksellisestä tapahtumasta, joka merkittävästi muuttaa maailmaa ja yhteiskuntaa. Vaikka globaali pandemia ei ollut täysin ennakoimaton eikä ennennäkemätönkään tapahtumaketju, muutti se kuitenkin nyky-yhteiskuntaa nopeudella ja voimakkuudella, jota harva meistä osasi etukäteen kuvitella.

Sama koskee Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, joka sekin yllätti ainakin useimmat meistä siviileistä. Vielä vaikeampaa olisi ollut etukäteen arvata, kuinka yksituumaisesti länsimaailma hyökkäyksen tuomitsi, ja kuinka laajasti ja tehokkaasti pystyi reagoimaan.

Näiden mustien joutsenten vuoksi maailma ei palaa entiselleen.

Länsi-Euroopalle Ukrainan sodan seurauksista näkyvimpiä ovat olleet vaikutukset talouteen ja energiajärjestelmiin. Seuraukset ovat jo nyt näkyneet sekä yksilön, alueen että kansallisvaltioiden tasolla. Yksittäinen kansalainen tuntee talousvaikutukset nahoissaan aina autoa tankatessaan tai sähkölaskua maksaessaan. Valtiotasolla sota vauhdittaa Euroopan siirtymistä fossiilittomiin energiamuotoihin, mikä puolestaan heijastuu monin eri tavoin alueiden tasolle.

Syntyneessä tilanteessa punnitaan sekä yksilöiden ja organisaatioiden kykyä sietää vaikeuksia, että rohkeutta nähdä myös tilanteen tarjoamat mahdollisuudet. Nämä näyttäytyvät tässä vaiheessa osittain sumuisina, mutta tilannekuva kirkastuu kaiken aikaa.

Jopa teollisuuslaitosten kokoluokan yrityksiä tulee lopettamaan toimintansa, mutta samalla kokonaisia uusia toimialoja ja teknologioita lähtee nousuun, kun läntinen maailma vahvistaa osaamistaan ja riippumattomuuttaan. Kirittäjinä toimivat sekä globaali markkinatilanne että huoltovarmuus.

Myös infrahankkeiden staattisemmassa maailmassa nähdään todellisia yllätysliikkeitä. Saimaan kanavainvestoinnilta putosi hetkessä pohja pois, mikä tarkoittaa pikaista tarvetta määritellä uudelleen koko Suomen logistista kokonaisuutta.

Materiaali-, energia- ja tavaravirrat itäisestä Suomesta ohjataan jatkossa uusia reittejä pitkin maailmalle. Kaakonkulman liikenne muuttuu vähintään osittain maan poikittaisliikenteeksi, mikä avaa uusia mahdollisuuksia Läntisen Suomen ratainfralle, väylille ja satamille.

Meillä edunvalvojilla Pirkanmaalla ja läntisessä Suomessa on edessä kiireisiä aikoja.

Mustien joutsenten jälkeen saapuu poliittisesti mahdottoman kiinnostava talvi, ja jäljempänä vaalikevät.

Alkavalla hallituskaudella pöydässä on paljon muutakin tärkeää kuin sote.

Kirjoittaja on Pirkanmaan maakuntajohtaja