Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Punakynän viivoista saatiin kesäpuheenaihe – "Ja ehkä se vaikein viimeiseksi... poliittisesti kohteet pitäisi laittaa vielä tärkeysjärjestykseen"

Ukrainan sodan moninaiset vaikutukset talouteen konkretisoituvat vähitellen.

Näin tapahtuu myös kuntataloudessa. Tämän lehden uutisjutussa kerrotaan, että Tampereen kaupungillakin joudutaan pohtimaan nyt uudelleen ensi vuodelle taloussuunnitelmaan kirjattuja investointeja. Uutisia rakennuskustannusten vaikutuksesta käynnissä rakennusinvestointien hintaan on putoillut pitkin kevättä. Esimerkkinä vaikkapa Tammelan stadionin hinnan kallistuminen noin 5 miljoonalla.

Ja ehkä se vaikein viimeiseksi... poliittisesti kohteet pitäisi laittaa vielä tärkeysjärjestykseen.

Nyt pitäisi katsoa tulevaisuuteen. Budjettikehystä ensi vuodelle vasta rakennetaan, mutta jo tämän vuoden budjettiin sisältyneeseen vuoden 2023 taloussuunnitelmaan kirjattujen talonrakennus- ja remonttihankkeiden yhteissumma on noin 120 miljoonaa euroa. Nykyisellä rakennuskustannusten hinnan nousulla lasku uhkaa nousta kymmenillä miljoonilla. Kun investointieurot eivät – lainarahalla – nouse, niin edessä on investointilistan läpikäyminen punakynän kanssa.

Tehtävä on vaikea taloudellisesti, teknisesti ja poliittisesti. Taloudellisesti esimerkiksi remontin lykkääminen ei aina tuo täysimääräistä säästöä, kun muutaman vuoden päästä remonttikin voi olla suurempi ja kalliimpi. Lisäksi säästö investointirivillä ei välttämättä tuokaan säästöä käyttötalouden menosarakkeessa. Teknisesti rakennushankkeen viivyttäminen vaikuttaa myös moneen muuhun työhön ja lykkää tulojen saamista, kuten esimerkiksi uusien asuinalueiden kunnallistekniikan rakentamisessa kävisi.

Ja ehkä se vaikein viimeiseksi... poliittisesti kohteet pitäisi laittaa vielä tärkeysjärjestykseen. Testataanpa nimillä Messukylän päiväkoti, Eteläpuiston koulu ja päiväkoti, Ahvenisjärven koulu ja Tasanteen päiväkoti... tai Tullikamari, Tampereen Lyseon lukio, Härmälän koulu ja Kissanmaan koulu. Ensimmäiset ovat alkamassa olevia suuria uudisrakennushankkeita, joihin ensi vuodelle on taloussuunnitelmaan kirjattu enemmän kuin 5 miljoonaa. Jälkimmäiset taas isoja remonttihankkeita, jotka ovat pääsemässä vauhtiin ensi vuonna.

Kuntapolitiikka hiljenee tavallisesti kesän ajaksi, mutta tämä keskustelu jatkuu varmasti.