Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kisakuumetta Kyttälänkarun kiakkokoulusta – "Oikeasti kyseessä on Pub Kyttiksen tiistain ja torstain bingo"

Olen lätkävammainen, henkisesti sekä fyysisesti sinisilmäinen ja kaukaloallerginen miesoletettu. Vaikka olen syntynyt ja asun maailman onnellisimman kansan suosituimmassa kaupungissa, en osaa hurmioitua jääkiekosta.

Psykiatri varmaan kaivelisi syitä lapsuudesta.

En usko että syy olisi surkea luistelutaitoni, olihan koulussa huonompiakin, jotka silti riehaantuivat aina kun Ilves, KooVee tai Tappara voitti.

Eikä syy liene pettymys, kun kanukiksi luulemani, meille Härmälän ja Rantaperkiön korttelihöntsääjille lainattu valmentaja Jerry paljastuikin ’tavalliseksi’ Jormaksi. Vasta myöhemmin kuulin että Jorma Salmi oli ensimmäinen suomalainen ammattilätkijä, Kanadan sijaan Englannissa.

Psykiatri varmaan kaivelisi syitä lapsuudesta.

Minua ei siis kiekkokärpänen purrut missään elämänvaiheessa. Koulukadulla kävin palelemassa vain koska kaveritkin niin tekivät. Hakamettän halliin astuin ensi kerran vuonna 1972 kun sain pressikortin, jolla peleihin pääsi ilmaiseksi. Kauan ei sekään innostanut.

Seuraavan kerran menin halliin vuonna 1987 kun sketsiohjelmaani Bang! Vapitivapiti…tsup! kuvattiin muutama jääkiekkopila ja afrikkalaisen stripparin taitoluistelukohtaus. Toistaiseksi viimeisen kerran istuin hallissa viitisen vuotta sitten katsomassa pojantyttären esitystä luisteluseuran näytöksessä.

Vieroksunnasta huolimatta olen viime aikoina alkanut oppia jääkiekkoilijoiden nimiä.

Elämänmuutoksen on saanut aikaan ’Kyttälänkarun kiakkokoulu’. Oikeasti kyseessä on Pub Kyttiksen tiistain ja torstain bingo. Muutoin normaalein säännöin pelattavasta bingosta tekee iloisen opetustapahtuman myllynpyörittäjä Jyrki Niemi.

Hän ei vain tokaise myllyn sylkäisemän pallon numeroa, vaan tekee numerosta ohjelmanumeron. Keskikaupunkin kaikista leveemmällä tampereenkiälellä hän liittää mukaan jonkun kyseisellä numerolla pelaavan jääkiekkoilijan. Usein hän lisää myös pelaajan seuran ja pelipaikan, oli joukkue sitten Espoosta tai Edmontonista.

Koska Kyttiksen bingoa pelataan kolme erää eli ruudukkoa, voi numero tulla esiin monta kertaa. Ja aina pulpahtaa Jyrkin aivokaukalosta sille eri nimi nykypelureista entisiin jerrysalmiin asti.

Opittavaa kaltaiselleni kiekkorajoitteiselle siis riittää.

Enää ei minulta puutu kuin yksi ja sen mukana kaikki: muisti, joka antaa rehvastella MM-turisteille heittelemällä nimiä ylämummoon.

kirjoittajalla on kiakkosormi suussa ja peukalo keskellä räpylää