Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Melkoinen palkkalupaus hyvinvointijohtajalle – "En voi olla näkemättä asiassa ristiriitaa erityisesti vastuun osalta suhteessa palkkaan"

Mihin perustuu hyvinvointialueen tulevan johtajan korkea palkka, josta on käyty julkisuudessa keskusteluja.

Johtajan palkan perusteena olivat työn vaativuus ja organisaation koko. Kuitenkin tulevalla johtajalla on käytettävissään koko organisaatio tukemaan hänen tehtäväänsä.

On johtoryhmä, poliittiset päättäjät, virkakoneisto, lakiasiantuntijat ja niin edelleen. Ongelmien ilmetessä tämä koko rykmentti on valmiina auttamaan ja kantamaan vastuuta ongelmien ratkaisussa. Virheidenkin sattuessa työyhteisö seisoo tukevasti taustalla ja ylipääsemättömissä ristiriidoissa johtaja vapautetaan tehtävästään tyylikkäästi.

Vastuu on sikäli näennäinen, että johtaja voi esimerkiksi passiivisella johtamistavalla eli epäkohtiin puuttumatta jättämisellä saattaa toimintaorganisaation kaoottiseen tilaan, mistä on Tampereellakin olemassa yksi viimeaikainen surullinen esimerkki.

Kun asetan rinnalle oman kokemusmaailmani vaativia tehtäviä, en voi olla näkemättä asiassa ristiriitaa erityisesti vastuun osalta suhteessa palkkaan.

Ajattelen teho-osaston sairaanhoitajaa, joka henkilöstövajeen vuoksi tekee liikaa töitä väsyneenä, jotta osasto selviäisi tehtävistään. Virheitä ei ole mahdollista tehdä, koska seuraukset ovat kohtalokkaita.

Ajattelen päiväkodin työntekijää, joka liian suurta lapsiryhmää paimentaessaan ei huomaa yhden lapsen puuttumista ja taas pahimmassa tapauksessa seuraukset voivat olla kohtalokkaat.

Ajattelen vielä sosiaalityöntekijää, joka ei ehdi auttamaan asiakkaitaan, vaikka tietää, että avun tarve on kriittinen. Mutta jos virhe tapahtuu, joutuu siitä kantamaan vastuun yksin lopun elämäänsä, vaikka olosuhteet tekisivät siitä kuinka ymmärrettävän hyvänsä.

Ajatukset hiipivät vielä pelastustyöntekijään, joka vaarantaa terveytensä muita auttaakseen ja kantaa itsessään vauriot, jos työtehtävä onkin epäonninen.

Luonnollisesti on tärkeää, että asianmukainen koulutus huomioidaan yleisesti tehtäviä koskevissa palkkauksissa.

Vaikka hyvinvointialue on organisaationa laaja ja sen johtaminen tehtävänä vaativa ja sisällöltään moninainen, ei mielestäni silti tulisi liioitella kyseisen tehtävään liittyviä vastuita.

Tämä on omiaan herättämään epäoikeudenmukaisuuden kokemuksen erityisesti nyt, kun useat julkisen alan työntekijäjärjestöt ovat nostaneet esille välttämättömän tarpeen palkkatasonsa nostamiseksi.

kirjoittaja on tamperelainen aluevaltuutettu (sd.)