Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Yhteiskuntamme on hauras, mutta sisukas – "Nato on luonnollinen osa yhteiskunnan turvaa"

Pekka Kuusi määritteli hyvinvointivaltiomme säännöt jo vuonna 1962. Nuoreen muistiini hän jätti silloin jäljen, joka muutti ajatteluani. Kuusi totesi sähkön nousseen välttämättömyytenä leivän rinnalle. Voimalaitos vertautui peltoon.

Ymmärsin kauppatieteen opiskelijana, että maamme tulisi olla sähkön suhteen omavarainen. Käsitin myös, että talouspolitiikan ja sosiaalipolitiikan oli kuljettava käsi kädessä. Energiaa ei saisi käyttää vain rahantekoon. Piti tasapainottaa sen hyödyt, koska ilman energiaa emme saisi syötävää. Omavaraisuuden tulisi koskea muitakin hyödykkeitä, etenkin maataloutta.

Ajatus energian käyttämisestä sodassa oli silloin vieras. Vladimir Putin käyttää nyt tätä riippuvuutta Euroopan käsien sitomiseen, jotta voi tehdä julmuuksia.

Pekka Kuusen ajatusten päälle on syntynyt riippuvuus elektroniikasta, jonka pettäminen katkaisee leivän saannin lisäksi muitakin oleellisia toimintoja.

Nato on luonnollinen osa yhteiskunnan turvaa

Mitä enemmän asiaa miettii, sitä vahvemmaksi tulee ymmärrys yhteiskuntamme hauraudesta kriisin sattuessa. Käteistä rahaa tarvitaan, jos mobiilijärjestelmät sammuvat. Avun pyyntö hätätilanteessa ei onnistu. Terveydenhoito horjuisi. Tehtaista osa pysähtyisi valvontasysteemien pettäessä. Sähkön tuotanto ja jakelu ovat elektronisesti ohjattuja. Vesi lakkaa tulemasta pumppujen pysähtyessä. Hinnat nousevat.

Varajärjestelmiä lienee harvassa. Ruoasta ja juomasta voi tulla pula. Perunamaa ja vinttikaivo muuttuvat arvokkaiksi.

Tähän kytkeytyy kyberturvallisuus. Siitä on tullut olennainen osa maanpuolustusta. Siihen panostaminen kannattaa. Hyvinvointivaltion jatko vaatii meiltä sosiaalisia etuja enemmän. Omavaraisuuden ketju leipä–energia–elektroniset järjestelmät–osaaminen on olennaista turvallisuudelle.

Sodan uhan ja siihen liittyvien menetysten rinnalla arkiset huolet muuttuvat mitättömiksi. Uskon, että silloin suomalaiset muuttuvat vahvoiksi. Sisun nimellä kulkeva suomalainen sinnikkyys on yksituumainen.

Meillä on hyvä koulutus, me osaamme suunnitella ja tiedämme, kuinka vastata, oli hyökkäys sitten sotilaallinen tai kyberasein tehty. Meidän on ennakkoon suojattava välttämätön.

Ikiaikainen uhka tulee idästä. Siksi Nato on luonnollinen osa yhteiskunnan turvaa. Se toimii pelotteena, sieltä saa aseita, voimaa ja tiedustelutietoa. Se antaa vakaan perustan taloutemme toiminnalle. Meidän ei pidä pelätä olla osa länttä. Vaihtoehto ei houkuta.

Tampere