Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Hoitajat ansaitsevat korotuksensa – "Ymmärrän, että nyt halutaan konkretiaa"

Olen seurannut viime viikot sydäntä särkevää keskustelua hoitajien työtaistelusta, jossa iso osa hoitajista on kokenut, etteivät poliitikot kuuntele tai ymmärrä hoitoalan hätähuutoa.

Haluan sanoa teille kaikille hoitajille: saatte täyden tukeni. Ymmärrän teitä ja pidän vaatimuksianne tarpeellisena. Muistissa ovat edelleen Sipilän kiky-leikkaus, poikkeuksellinen korona-aika, ylityöt, joustot ja jatkuva venyminen.

Työn arvostus pitää näkyä nyt ja tulevaisuudessa konkreettisesti palkassa, mutta lisäksi parempina työoloina sekä mahdollisuuksina edetä uralla.

Kyse on pandemian hoidosta raskaan vastuunsa pienellä palkalla kantaneiden hoitajien oikeutetusta pyrkimyksestä korjata palkkauksen epäkohdat. Se ei ole vain hoitajien intressi vaan yhteinen yhteiskunnallinen intressi. Yhteiskunnan on kyettävä turvaamaan osaavan henkilökunnan saanti ja alan mielekkyys, muuten vahva pyrkimyksemme 0,7 hoitajamitoituksen ja 7 päivän hoitotakuun saamiseksi tulevat mahdottomaksi.

Ymmärrän, että nyt halutaan konkretiaa.

Omalle työpöydälleni eduskuntaan ei ole tullut työtaistelua tai potilasturvallisuutta koskevia lakeja - ja olen julkisesti pakkotoimenpiteistä sanoutunut irti. Tiedän, että sote-alan ammattilaiset haluavat turvata ihmisten hengen- ja terveyden myös lakkotoimenpiteissä. Tosin nykyisilläkin resursseilla se on vaikeaa.

Tästä osoituksena on viime päivinä ammattiyhdistyksien kautta tulleet yli 1000 ilmoitusta potilasturvallisuuden vaarantumisesta. Tämä ei tullut minulle yllätyksenä, koska olen jo aikaisemmin pitänyt asiaa esillä ja tehnyt kanteluita viranomaisille riittämättömistä hoiva- ja hoitoalan resursseista.

Viimeiseksi TAYS nuorisopsykiatrian tilanteesta ja henkilöstön riittämättömyydestä. Tilanteet ovat mielestäni henkeä uhkaavia ja niihin on puututtava viranomaisten taholta ponnekkaammin.

Koko julkisen sektorin pienipalkkaisille aloille tarvitaan palkkaohjelma, mutta erityisesti tällä hetkellä hoitoalalle. Neuvotteluista tarvitaan esitys tilanteen korjaamiseksi ja erityisesti työnantajapuolen vastaantuloa.

Ymmärrän, että nyt halutaan konkretiaa, mutta toivon, että tämä puheenvuoro näyttää, että teillä on myös tukijoita.

Jos neuvotteluissa ei ymmärretä ja ratkaista hoitoalan kriisiä, muut ponnistelumme parempien sosiaali- ja terveyspalveluiden puolesta ovat turhia.

Kirjoittaja on tamperelainen kansanedustaja (sd.) ja Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja