Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Turvaa kaikkina aikoina, kaikille ja kaikkialla?

Hallitukselle on annettava kiitos siitä, että maamme ulkoiseen turvallisuuteen satsataan. Puolustusvoimien perusrahoitus kasvaa merkittävästi. Materiaalihankintoja tehdään 1,5 miljardilla. Yhteensä rahoitusta on luvattu noin 2 miljardia. Rajavartiolaitos saa lisärahoitusta, ja kyberturvallisuuteen satsataan myös huomattavasti.

Irwin Goodmanin laulamaa Juhlavalssia mukaillen: ”Vaan yksi on joukosta poissa, poliisia siellä ei näy…”

Poliisin budjetti vuodelle 2023 on jälleen 41 miljoonaa esitettyä pienempi. Poliisi esitti 50 miljoonan lisäystä perusrahoitukseen ja hallitus löysi yhdeksän miljoonaa.

Hallitus painottaa tiedolla johtamista ja kokonaisturvallisuuden merkitystä. Sisäministeriön sivuilla hehkutetaan rikosten selvittämistä, niiden ennalta estämistä ja kansalaisten turvallisuuden tunteen pitämistä korkealla. Samaan aikaan kuitenkin poliisiorganisaatiota lyödään lattian rakoon hallituksen julkaisemalla julkisen talouden suunnitelmalla vuosille 2023–2026 niin, että poliisi joutuu aloittamaan toimintansa sopeuttamisen. Sopeuttamissuunnitelmia päivitetään parhaillaan.

Viime syksynä tämä samainen hallitus joutui taipumaan ja perui poliisiin kohdistuneet leikkauksensa ja toiminta saatiin turvattua – muutaman kuukauden ajaksi. Hallituspuolueiden edustajat osoittivat kuitenkin samalla suurta epäluottamusta poliisia ja sen rahankäyttöä kohtaan. Se määräsi tehtäväksi selvityksen siitä, mihin poliisi rahansa vuosi vuodelta ”hassaa” – kuten annettiin ymmärtää.

Selvityksen tilasi sisä- ja valtionvarainministeriö yhdessä. Mitä hallitus tällä selvityksellä teki? Ei mitään. Hallitus jätti sen täysin ilman huomiota. Eikö selvitys ollutkaan odotusten mukainen? Oliko syynä se, että meillä on lähihistorian poliisivastaisin puolue johtamassa sisäministeriötä? Onko keskustapuolueellakin, jotakin hampaankolossa poliisia vastaan? Vai onko todella niin, että kaikki hallituspuolueet haluavat ajaa sisäisen turvallisuuden alas tilanteessa, jossa sitä pitäisi vahvistaa.

Noin 41 miljoonan leikkaus poliisin budjetista on vastuutonta tilanteessa, jossa uhka yhteiskunnan rakenteita kohtaan on todellinen. Poliisin kuluista noin 70 prosenttia on henkilöstömenoja. Poliisi ei voi kohdistaa sopeuttamistoimiaan sellaisiin kuluihin, jotka määritellään muualla. ICT- ja vuokrakulut sekä kaluston ja vaikkapa energian ja polttonesteiden hinta ovat sellaisia. Poliisi voi sopeuttaa vain toiminnasta. Se tarkoittaa sitä, että henkilöstöä on vähennettävä. Yli neljänkymmenen miljoonan vaje perusrahoituksessa tarkoittaa noin 250–300 poliisin vähennystä maassa, jossa on vähiten poliiseja kuin missään Euroopassa.

Arvoisa Sisä-Suomen poliisilaitoksen toiminta-alueen asukas, vähennys vuonna 2023 sinun asuinalueellasi tulee olemaan 25–30 poliisia. Sen verran vähemmän tulee olemaan poliisimiehiä ja -naisia, jotka tutkivat sinuun kohdistuvia rikoksia, tulevat avuksi, kun sinuun kohdistuu uhka tai vaara ja niitä, jotka yrittävät ennalta ehkäistä pahaa tapahtumasta.

Jari Kinnunen

kansanedustaja (kok.)

rikosylikomisario (vv.)

Veijo Niemi

kansanedustaja (ps.)

rikosylikonstaapeli (evp.)