Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Tampere 2023 – "Tamperelaiset kokevat itsensä tamperelaisiksi eivätkä Pirkanmaan hyvinvointialuelaisiksi"

Hyvinvointialueuudistus vuoden 2023 alussa vaikuttaa Tampereen kaupungin toimintaan ja talouteen monilla tavoin. Kaupungin rooli muuttuu. Uuden kaupungin tehtäviä on usein kapea-alaistettu kuvaamalla, että kaupungista tulee elinvoimakaupunki tai sivistyskaupunki.

On muistettava, että kaupungin tehtävien kirjo on jatkossakin hyvin monialainen ja tehtävät ovat vielä vankistumassa työvoima- ja elinvoimapalveluilla. Myös hyvinvointi säilyy kaupungin tehtävissä painopisteen siirtyessä sairauksien ja sosiaalisten ongelmien ratkojasta hyvinvoinnin edistämiseen.

Uudistuksella on merkittäviä vaikutuksia Tampereen toimintaa kuvaaviin tunnuslukuihin. Kaupungin henkilöstömäärä supistuu 5 700 siirtyvän henkilön verran 8500 henkilöön. Yhdessä tytäryhtiöiden kanssa Tampere-konsernissa työskentelee noin 12 000 henkilöä.

Jatkossakin tamperelaiset identifioituvat kaupunkiinsa.

Kaupungilta siirtyy yli 900 miljoonaa euroa sosiaali- ja terveys- sekä pelastuspalvelujen kustannuksia hyvinvointialueelle. Vero- ja valtionosuustulot vähenevät saman verran ja uudeksi veroprosentiksi on tulossa 7,61 prosenttia entisen 20,25 prosentin sijaan. Kaupungin omaisuus ja tase velkoineen säilyvät lähes ennallaan.

Hyvinvointialueen ja Tampereen kaupungin välille syntyy yhdyspintoja esimerkiksi lasten ja nuorten palveluissa, työllisyyden hoidossa, maahanmuutto- ja kotouttamispalveluissa sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Hyvinvointialueuudistusta on perusteltu erityisesti sosiaali- ja terveyspalvelujen integraation toteuttajana, mutta kaupunkilaisten näkökulmasta on myös tärkeää, että uuteen yhdyspintaan jäävät palvelut hoituvat käyttäjän kannalta saumattomasti.

Kaupunki erottautuu hyvinvointialueesta yleisen toimialansa ansiosta. Itsehallintonsa myötä kaupunki voi päättää tehtävistä, jotka se ottaa hoitaakseen. Hyvinvointialue hoitaa vain sille laissa annetut tehtävät.

Tämän vuoksi uudessa tilanteessa kaupungin johtamisessa korostuu entistä enemmän kaupunkikonsernin merkitys tytäryhtiöineen. Tampereen emokaupungin ja sen 60 tytäryhtiön tehtävänä on mahdollistaa alusta, jossa ihmisten ja elinkeinoelämän on hyvä toimia.

Jatkossakin tamperelaiset identifioituvat kaupunkiinsa. He kokevat itsensä tamperelaisiksi eivätkä Pirkanmaan hyvinvointialuelaisiksi. Tampere on paikka, jossa eletään ja asutaan, tehdään työtä tai tullaan käymään.

kirjoittaja on Tampereen kaupungin konsernijohtaja