Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Moniarvoisempaa suunnittelua – "Osa lukijoista varmaan ajattelee, että taas se äijä napisee"

Meillä kaupunkilaisilla on käsittääkseni oikeus valita, millä kulkutavalla liikumme kaupunkialueella. Tähän oikeuteen kuuluu olennaisena osana kulkuvälineiden kohtuuhintainen, ongelmaton pysäköintimahdollisuus myös kaupunkikeskustassa. Lyhytaikaista asiointipysäköintiä varten tarvitaan erityisesti maanpäälisiä pysäköintipaikkoja.

Tampereen asemakaava- ja liikennesuunnittelussa edellä kerrottu ei toteudu. Meillä ratikan ja kaksipyöräisten edut ja tavoitteet jyräävät muiden liikkumismuotojen etuja ja oikeuksia. Henkilöautoilun kulkemisrajoitusten lisäksi myös ammattimainen tavaroiden jakeluliikenne myyntipisteisiin on jo nyt riittävän työlästä.

Särkänniemen huvipuiston ja Mustanlahden satama-alueen asemakaavassa autoilijoiden oikeutta saapua sujuvasti kohdealueille on tarkoituksellisesti hankaloitettu. Tamperetta mainostetaan turisteille kaupungiksi, jossa on paljon tekemistä ja nähtävää. Samalla kuitenkin haitataan liikennejärjestelyin turistien sekä kaupunkilaisten liikkumista kohdealueille.

Osa lukijoista varmaan ajattelee, että taas se äijä napisee.

Erityisesti lapsiperheet, ikäihmiset ja liikkumisrajoitteiset joutuvat kohdelluiksi toisarvoisina kansalaisina. Kalliit pysäköintimaksut ja sakkorysät harmittavat sekä stressaavat kulkijoita, tuoden tyydytystä vain kaupungin kassaan. Kaupungin tulisi huomioida myös, että asukaspysäköinnin vyöhykkeiltä löytyy riittävästi parkkipaikkoja maksujen vastineeksi.

Mustanlahden satamaan saapuville vieraille ei ole suunniteltu riittävästi laituripaikkoja. Myös kuntalaisten purjehduskaudeksi vuokraamien venelaituripaikkojen määrän on suunnitelmissa vähennetty. Suunniteltu asemakaavaratkaisu hankaloittaa kulkua veneille sekä vaikeuttaa tavaroiden rahtaamista.

Osa lukijoista varmaan ajattelee, että taas se äijä napisee. Tampere on pohjimmiltaan mukava kaupunki asua. Meidän ei pidä kuitenkaan suhtautua kritiikittömästi päättäjien suunnitelmiin ja tekemisiin. Tavoitteena on nostaa esiin ongelmakohtia sekä toivoa, että tulevaisuuden suunnittelijat osaisivat tehdä parempia, asukaslähtöisempiä kaavoitusratkaisuja.

Markku Lehtinen

Tampere