Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Tampere – kokoaan suurempi kaupunki? – "Ehkä se voittajabrändi on sittenkin avoin ja humaani kaupunki"

Olen vuosien varrella päässyt työssäni paljonkin miettimään mikä tekee kaupungista kilpailukykyisen ja vetovoimaisen edelläkävijän; kaupungin joka erottuu joukosta ja joka pärjää kansainvälisillä mittareilla ja jota tullaan ihailemaan läheltä ja kaukaa. Tähän liittyen meilläkin on sovitettu vaikka millaista viittaa ylle: olemme halunneet olla muuan muassa luova kaupunki, älykaupunki, kulttuuripääkaupunki, innovaatiopääkaupunki ja vihreä pääkaupunki.

En ole mitenkään väheksymässä yhtäkään näistä brändeistä ja olen itsekin ollut täysillä tukemassa niiden eteenpäin viemistä. Me olemme luova, älykäs, innovatiivinen ja vihreä kulttuurikaupunki ja tätä on haluttu tuoda esille vahvan tekemisen lisäksi myös markkinoinnissamme. Mutta riittääkö tämä maailman muuttuessa?

Ehkä se voittajabrändi on sittenkin avoin ja humaani kaupunki.

Maailma on täydellisesti muuttunut sitten 24. helmikuuta, jolloin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sota saapui jälleen Eurooppaan. Meillä on ennen ja jälkeen. Meillä on selkeä jakolinja - ei voi olla ottamatta kantaa. Kansainvälinen yhteisö - EU-maat mukaan lukien - on laajasti tuominnut Venäjän sotatoimet Ukrainaa kohtaan, asettanut merkittäviä sanktioita Venäjälle ja käynnistänyt massiiviset tukitoimet ukrainalaisille. Myös Euroopan irtaantuminen Venäjän energiasta etenee vauhdilla.

Kaupungit ovat vuosikausia vaatineet itselleen paikkaa isojen pöytään. Tässä meillä on nyt mahdollisuus lunastaa paikkamme. Kaupungit ovat parhaimmillaan sekä selkeitä moraalisia johtajia että ketteriä ja konkreettisia toimijoita. On ollut hieno katsoa, kuinka eurooppalaiset kaupungit vahvana yhteisrintamana ovat tuominneet Venäjän aggression, osoittaneet tukeaan Ukrainalle sekä ennen kaikkea avanneet ovensa sotaa pakeneville ukrainalaisille.

Seuraava askel onkin sitten se vaikein; askel joka erottaa jyvät akanoista ja joka onnistuessaan saa meidät kaupunkikonsulttien menestysoppaisiin: miten otamme vastaan meille tulevat ihmiset ja miten integroimme heidät yhteiskuntaamme? Miten rakennamme yhdessä parempaa tulevaisuutta ja parempaa kaupunkia? Ehkä se voittajabrändi on sittenkin avoin ja humaani kaupunki.

kirjoittaja on Tampereen ja Pirkanmaan EU-yhteysjohtaja