Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Tuhansia sivuja Tampereesta – "Minua tietysti kiehtoivat Päätalon kuvaukset työväestä ja omista kotikulmistani. Kirkkosuolle kylvetään viljaa eikä pelata golfia."

Viime kesänä jätin ruudun tuijottamisen vähemmälle ja aloin lukea romaaneja. Tampereen kirjastot tarjosivatkin paljon parempaa ajanvietettä kuin kosketusnäytöt ja suoratoistot. Harva se päivä poimin kirjan mukaani kuin marjan ja kohta olin lukenut koko Iijoki-sarjan.

Kalle Päätalo kirjoitti vuosina 1971–1998 omasta elämästään huikeat 26 romaania, joita voi kuvata myös yhdeksi 17 000 sivun tarinaksi. Kriitikot karsastivat Iijoki-sarjaa ja nykyäänkin monet siitä vitsailevat, vaikka eivät olisi lukeneet sivuakaan.

Sehän oli leimallisesti sotasukupolven kirjallisuutta ja painokset valtavia. Oma isoisäni joutui odottamaan uutta osaa joka joulu, mutta minä sain nyt ahmia ne puolessa vuodessa. Eikä paappa ehtinyt tarinassa edes Päätalon uraan rakennusmestarina.

Minä sain nyt ahmia ne puolessa vuodessa.

Iijoki-sarja yhdistetään herkästi Koillismaahan, savottojen ja uittojen maailmaan. Harvemmin muistetaan, että suurin osa teoksista sijoittuu Tampereelle. Häkäpöntöllä käyvästä onnikasta laskeutui Messukylän kirkolla jatkosodasta ja tippurista toipuva pohjoisen poika. Ensimmäiset työpaikat löytyivät osuuskaupan puuliiteristä ja halonhakkuusta Alasjärven maisemissa.

Lukija on päässyt vasta sarjan puoliväliin, kun Päätalo naulaa jälleenrakennusajan työmailla, asuu omakotitalon yläkerrassa ja totuttautuu kaupunkilaiseen elämään. Hän haluaa kirjailijaksi ja Tampereella se on mahdollista. On kirjastot ja työväenopisto.

Sivuja kääntäessä sain seurata pula-aikaa, riitaisaa avioliittoa ja Tampereen rakentamista. Tutustuin kiehtoviin tamperelaisiin ja näin kaupungin kasvavan. Kuvaukset vaatimattomasta arjesta ja kovasta työstä asettavat meidän aikamme vaikeudet taas toisiin mittasuhteisiin.

Minua tietysti kiehtoivat Päätalon kuvaukset työväestä ja omista kotikulmistani. Kirkkosuolle kylvetään viljaa eikä pelata golfia. Pellolle katsellessaan hän kaipaa Iijokea mutta pohjoisessa käydessään haluaa takaisin.

Kirjailija sanoittaa meidän junantuomien tamperelaisten kokemuksia. Kalle Päätalo oivaltaa, miten Tampereesta on tullut koti.

kirjoittaja on Työväenmuseo Werstaan johtaja