Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Metropoli, seutupoli vai Euroopan suurin kylä? – "Euroopan suurin kylä tarjoaa hyvän elämän eväät"

Nimellä on väliä. Se vaikuttaa mielikuviin ja toimintaan. Viime viikkoina on keskusteltu, millaista tulevaisuutta Tampereen kaupunkiseudulla on syytä tavoitella. On haettu työnäkyä vuoteen 2040. Sellaista, joka nivoo kaupunkiseudun kunnat yhdeksi puolen miljoonan asukkaan alueeksi.

Yhteinen metropoli meille ja tuleville sukupolville kertoo, että vuonna 2040 seutu on siirtynyt onnistuneesti kestävälle kasvun pohjalle. Nuoret ovat saaneet elämälleen hyvän lähdön. Metropoli viestii myös kansainvälisestä toimijasta. Se on maailmalle avoin paikka, johon on helppo saapua ja juurtua sekä jossa on hyvä kehittyä. Metropolissa kansainvälisyys on voimaa.

Kaupunkiseudulla moni asia lähenteleekin jo metropoliluokkaa: Tampereen siluetti, joukkoliikenne, upeat fasiliteetit niin kulttuuri- kuin luontomatkailuun, kansainväliset lentoyhteydet, läheisyys pääkaupunkiin, kansainvälinen yliopisto, vientiyritykset jne. Ja yli 0,4 miljoonaa asukasta.

Toiset kavahtavat metropolin tuomaa mielikuvaa. Toisten mielestä Suomi tarvitsee lisää metropoleja ja kunnianhimoa.

Seutupoli on oiva uusi sanapari, joka korostaa kotoperäisyyttä mutta samalla myös maailmaluokan toimijaa. Seutupolin asukkaat nauttivat kotiseutunsa kaikin puolin mutkattomasta arjesta ja suosittelevat asuinpaikkaa muillekin. He kokevat alueen itselleen läheiseksi ja osallistuvat seutunsa kehittämiseen.

Seutupolissa elämä rullaa, ja alue näyttäytyy rajattomana kaikille toimijoille. Alue pärjää hyvin Suomen kehityksessä. Naapurustot kehittyvät sopusoinnussa ja eriytyminen on hallittua. Tuttuus vallitsee. Seutupoliin on syntynyt useita kestäviä työpaikkoja kiertotalouteen ja jakamistalouteen, kotimaista huipputasoa.

Euroopan suurin kylä tarjoaa hyvän elämän eväät.

Euroopan suurin kylä tarjoaa hyvän elämän eväät. Kylän puoli miljoonaa asukasta vetää yhtä köyttä, ja kotiseuturakkaus on syvää. Maailmalta katsottuna alue ei välttämättä vaikuta kylältä, mutta sen asukkailla on ainutlaatuinen tapa ajatella menestymistä. Kylästä matkustetaan paljon maailmalle ja tuodaan uusia hienoja ideoita. Asukkaat nauttivat omista järvistään ja metsistään sekä neljästä vuodenajasta. Yöksi kylän valot sammutetaan. Se on maailman onnellisimman maan onnellisin iso kylä.

Mikä visioista puhuttelee sinua?

kirjoittaja on Tampereen kaupunkiseudun seutujohtaja