Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Pirkanmaa on ison edessä – "Synnytämme Pirkanmaalle valtavan uuden palvelukeskittymän ja työpaikan"

Olemme aloittaneet rivakasti Pirkanmaan hyvinvointialueen tekemisen. Nyt puhutaan elämän käännekohtiin liittyvistä hyvinvointipalveluista syntymästä elinpäivien loppuun saakka. Saamme niitä palveluja esimerkiksi raskausaikana, kun pidämme yllä terveyttämme, kun sairastumme, kun saamme tukea silloin kun itse emme enää pärjää, hätätilanteissa, onnettomuuksissa ja niin edelleen. Eduskunnan säätämät lait ovat luoneet puitteet, mutta varsinainen sisältö tehdään nyt hyvinvointialueilla.

Yksituumaisisesti valtuustosopimuksessa linjasimme työskentelyllemme monta asiaa, jotka ohjaavat nyt päätöksentekoa. Muutamia sisältönostoja sopimuksesta, joista jokainen asia on tärkeä. ”Pirkanmaan hyvinvointialueen kaiken toiminnan keskiössä on oltava palveluja käyttävä ihminen. Palveluja on oltava saatavilla yhdenvertaisesti, oikea-aikaisesti, matalalla kynnyksellä ja asiakkaan taloudellisen tilanteen estämättä koko Pirkanmaalla”.

Tärkeimmät päätökset valtuustossa ja hallituksessa teemme silloin, kun määrittelemme muun muassa ”saatavien palvelujen sisällön, palveluketjut, laatutavoitteet, saavutettavuuden ja palvelujen toteuttamistavat”.

Nämä eivät toteudu itsestään. Meidän on löydettävä kasvavan palvelutarpeen ja niukkojen resurssien puitteissa uusia työskentelytapoja, on hyödynnettävä laajemmin eri ammattiryhmien osaamista, nykytekniikkaa ja toimintamalleja.

Järjestämme yksin, mutta teemme yhdessä monien kanssa. Yhteistyötä teemme muun muassa kuntien, korkeakoulujen, ammatillisten oppilaitosten, tutkimuslaitosten ja viranomaisten kanssa.

Palvelujen tuottamiseen käytämme oman tuotantomme ohella vastuullisia yrityksiä ja kolmannen sektorin toimijoita.

Vain hyvinvoiva oma henkilöstö voi tuottaa laadukkaita ja vaikuttavia palveluja. Siksi heihin ja johtamiseen on panostettava.

Synnytämme Pirkanmaalle valtavan uuden palvelukeskittymän ja työpaikan. Kunnat ovat tehneet historiansa suurimpia päätöksiä luovuttaessaan sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen hyvinvointialueelle.

Ennen kesää muun muassa valitsemme hyvinvointialueen johdon, linjaamme tekemistä ja käsittelemme hallintosääntöä. Syksyllä määrittelemme palvelut, strategian, seuraavan vuoden talouden ja valmistaudumme ottamaan vastaan henkilökunnan. Meidän pitää olla valmiita ensi vuoden alussa. Muuta vaihtoehtoa ei ole.

kirjoittaja on Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston puheenjohtaja (sd.)