Lukijalta | Kiinalaisia juttuja –"Kiinalle sopii myös hyvin, että Venäjä pysyy takapajuisena suurena valtiona"

Vuodet olivat muokanneet Kiinaa.

Kulttuurivallankumous (1966–1976) oli eletty, kärsitty ja toipuminen alkanut. Matkustaminen oli vapautunut ja hengissä säilyneiden lapset ja lastenlapset olivat matkustaneet USA:han ja muualle länteen opiskelemaan. Isät, äidit , sisarukset ja isovanhemmat olivat jääneet Kiinaan.

Oli aika, jolloin Kiinasta tuli meille lähinnä lyijykyniä; oma ikäpolveni niillä kirjoitteli aakkosia kansakoulussa 1960-luvulla.

Suomi avasi yliopistonsa, yritykset ovensa ja esittelimme osaamistamme delegaatioille, jotka tarkkaan kirjasivat muistiinsa, mitä meiltä voi kopioida ja tehdä Kiinassa itse.

Me annoimme sinisilmäisesti osaamisemme ja todistelimme lähinnä toisillemme, että olemme Pohjolan Japani. Hölmöjä me olimme.

Me annoimme ilmaisen opiskelupaikan yliopistoissamme monelle kiinalaiselle, jotka veivät osaamisensa mukanaan ja nyt se osaaminen on sota- ja valvontateknologiateollisuuden käytössä.

Kiinalle sopii myös hyvin, että Venäjä pysyy takapajuisena suurena valtiona.

Kiinan historiassa 100 vuotta on hyvin lyhyt ajanjakso. Kiina kuroi teknologiassa USA:n etumatkan kiinni ja näyttää menneen osin siitä ohikin.

Tuotantoa siirrettiin halpojen tuotantokustannusten takia Kiinaan. Nyt kiinalaiset omistavat ja hallinnoivat maailman taloutta. Eurooppa ja sen teollisuus yskii komponenttien puutteessa. Jo yksi poikkiteloin asettunut konttialus Suezin kanavassa heiluttaa maailman taloutta.

Kiina rakentaa uutta silkkitietä. Xinjiang tarkoittaa ”uutta raja-aluetta”. Se on portti länteen, tie ja öljyputkistojen lähtöpiste. Ukrainan sota sopii hyvin kiinalaiseen ajatteluun. Venäjä voi vielä tovin pullistella yksinään.

Venäjän mainevaurio on pysyvä. Venäjä on yksin tulevaisuudessakin. Pienin ongelma Kiinalle lienee tavaran junakuljetusten pysähtyminen Venäjän kautta Eurooppaan.

Kiina voi astua esiin rauhan tuojana.

Kiinalle sopii myös hyvin, että Venäjä pysyy takapajuisena suurena valtiona, jolla on myydä öljyä, kaasua ja kaikkea sitä mitä kasvava Kiina tarvitsee pitääkseen talouskasvunsa vahdissa.

Kiina kehittää aurinkoenergiaa käyttävää teknologiaa ja samalla hankkii hallintaansa Afrikasta alueita ja varmistaa edullisten raaka-aineiden saamisen itselleen myös tulevaisuudessa.

Ehkä Kiina esittää, että saadakseen sodan loppumaan ja Putinin näyttämään omien kannattajiensa edessä voittajalta, Krimistä tehdään autonominen osa Venäjää ja siitä tulee Ahvenanmaan tapaa demilitarisoitu alue.

Silkkitie tuo tavaraa Eurooppaan läpi laajan Venäjän maan. Rautatietulleja Kiina ei maksa.

Pekka Peltonen

Tampere

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut