Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Tiekartta energiaomavaraisuuteen – "Kriisitilanteessa ilman energiaa moni mökki jäähtyy"

Voimavaramme ovat viime vuosina kohdistuneet hiilineutraalisuuden ja vihreän siirtymän edistämiseen, hinnalla millä hyvänsä. Energiaomavaraisuuden tai kohtuuhintaisen energian puolestapuhujat ovat joutuneet pilkan kohteeksi. Mihin muka tarvitaan huoltovarmuutta, kun kaikki maailman maat ovat ystäviä keskenään, ja pistorasiasta tulee sähköä?

Poliitikkojen tärkein tehtävä on varmistaa kansalaisten turvallisuus ja hyvinvointi. Yhteiskuntamme on riippuvainen siitä, että energiaa riittää kaikissa tilanteissa. Pitkien etäisyyksien maassamme niin ihmisten kuin tavaroiden kuljettaminen vaatii energiaa.

Lämmitykseen tarvittavan energian määrä on henkilöä kohti maailman suurimpia. Ilman kohtuuhintaista energiaa meillä ei ole hyvinvointia. Ilman energiaomavaraisuutta meillä ei ole turvallisuutta.

Poliitikkojen ajattelemattomat päätökset muun muassa turpeen energiakäytön lopettamisesta ovat saattaneet kansakuntamme suureen vaaraan. Kriisitilanteessa ilman energiaa moni mökki jäähtyy, eivätkä elintarvikkeet kulje kauppojen hyllyille.

Nyt meidän tulee yli puoluerajojen keskittää kaikki voimavaramme kansallisen energiaturvallisuuden edistämiseen. Meidän tulee luoda tiekartta energiaomavaraisuuteen.

Turve uusiutuu Suomessa 35 miljoonan kuution vuosivauhdilla. Energiamäärältään tämä vastaa Suomessa vuosittain tuotetun kaukolämmön määrää, 35 terawattituntia (TWh). On sulaa hulluutta olla käyttämättä uusiutuvaa turvetta, ja tuoda samalla maahan fossiilisia polttoaineita.

Kriisitilanteessa ilman energiaa moni mökki jäähtyy.

Osana tiekarttaa voisimme herättää henkiin Vapon suunnitelmat biodieselin valmistuksesta. Suomessa dieselin kulutus on 3 miljardia litraa vuodessa. 30 miljoonalla kuutiolla turvetta ja 7,5 miljoonalla kuutiolla puuta voimme valmistaa 1,5 miljardia litraa dieseliä. Prosessi tuottaa lisäksi noin 20 TWh kaukolämpöä kotien lämmitykseen.

Tämän laajuinen biodieselhanke tuo meille jopa 30 000 työpaikkaa. Saamme samalla korjattua niin työllisyysastettamme, budjettivajettamme kuin kauppatasettamme.

Tarvitsemme poliitikkoja, jotka uskaltavat edistää energiaomavaraisuutta ja turvata kansalaisten elämisen mahdollisuudet myös jatkossa.

kirjoittaja on perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja ja reservin meriupseeri