Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Turvallisuutta ei voi kokonaan ulkoistaa – "Kansakunnat tekevät lopulta yhteistyötä aina omien tarpeidensa pohjalta"

Ukrainan sota on laskenut katseet pilvistä raadolliseen todellisuuteen, jossa turvallisuus ei ole itsestäänselvyys. Parin asteen lämpötilan nousu ei ole katastrofi, kun tarjolla on suoraa ja epäsuoraa tulta syöksevä rajanaapuri.

Yksi ja toinen suomalainen on löytänyt itsestään ulko- ja turvallisuuspolitiikan erityisasiantuntijan, enemmän etsien ulkopuolelta maallemme pelastajaa.

Syväluotaavien analyysien sijaan olisi nyt oikea aika keskittyä siihen, miten omilla toimillaan pystyy edistämään maanpuolustusta, huoltovarmuutta ja kansakunnan yhtenäisyyttä.

Kotimaisen ruokatuotannon tulevaisuuteen voidaan vaikuttaa yksilöinä ja yhteisöinä. Tampereen kaupunki voisi käsitellä pian kaksi vuotta sitten kirjoittamani valtuustoaloitteen, jossa esitetään, että kaupungin ruokaloissa tarjotaan vain kotimaista lihaa.

Suomen partiolaisten sietäisi perua tammikuinen viherpesunsa, kun päättivät kieltää kotimaisetkin liharuoat tilaisuuksissaan.

Markkinaa hallitsevat ketjut voisivat lopettaa alkutuotannon pussista tehtävän halpuuttamisen, maksaa paremmin tuottajille ja vaatia, että niin tekevät heidän toimittajansakin. Markkinatalous taipuu ihmeellisiin asioihin, jos on tahtoa.

Kansakunnat tekevät lopulta yhteistyötä aina omien tarpeidensa pohjalta.

Työmarkkinoilla työnantajajärjestöjen tulisi ymmärtää jälleen sopimisen arvo. UPM:n Wahlroosin ja Pesosen viitoittama kivinen polku ei ole voittajan tie.

Keskittämisen sijaan on nähtävä vaihtoehtoja. MAL-sopimuksista, joilla ohjataan ihmisiä pois erityisesti haja-asutusalueilta, tulisi luopua kokonaan.

Energiaomavaraisuus on nyt elintärkeä pyrkimys. Turpeen tuotannon alasajo on siirrettävä aikaan, jolloin todellisia vaihtoehtoa energian tuotannolle meillä on. Venäjästä riippumattomia ydinvoimalahankkeita on välittömästi laitettava vireille useampi. Metsätkään eivät joutaneet vielä museoitaviksi.

Kansakunnat tekevät lopulta yhteistyötä aina omien tarpeidensa pohjalta. Turvallisuutta ei voida muille ulkoistaa – ei edes Natoon liittymällä.

Kalle Kiili

insinööri

Tampere