Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Pro Ukraina – "Rahamarkkinat ovat menossa taas sekaisin, joten on syytä varautua yritysten tilanteiden vaikeutumiseen ja talouskasvun hiipumiseen myös tällä alueella"

Yhtenäinen Eurooppa, lannistumaton Ukrainan kansa ja päätöksenteko kykyinen EU ovat olleet yllätys venäläisille, mutta myös parasta tässä katastrofissa, jos jotain positiivista tästä voi löytää. EU:n ja USA:n asettamat pakotteet vaikuttavat tavalla tai toisella lähes 90 prosenttiin suomalaisyrityksistä kertoi viime viikolla julkaistu Kauppakamarien vientijohtajakysely.

Ukrainan kriisin alkaessa vuonna 2014 Venäjän merkitys Suomen viennille ja Pirkanmaalle oli erittäin merkittävä ja sitä kautta myös meidän hyvinvoinnille, koska vientiteollisuus meidän hyvinvointiyhteiskunnan rahoittaa.

Onneksi Venäjän merkitys vientimaana on viimeisten vuosien aikana laskenut noin 5 prosenttiin Suomen kokonaisviennistä mutta tuonti Venäjältä, kiitos energian, on noin 15 prosenttia tuonnin arvosta, joka Pirkanmaalla tarkoittaa esimerkiksi maakaasua ja sitä kautta kaukolämpöä. Avoimena vientivetoisena taloutena Suomessa ja Pirkanmaalla emme voi myöskään unohtaa Valko-Venäjän ja varsinkaan Ukrainan merkitystä, joka on varsinainen luonnonvarojen kultakaivos niin maatalouden kuin erilaisten malmivarantojen suhteen.

Finanssikriisi, eurokriisi ja Ukrainan kriisi 2014 sekoittivat sekoittivat kansainväliset rahamarkkinat ja kaikki kriisit ovat heijastuneet negatiivisesti Pirkanmaan talouteen.

Nyt rahamarkkinat ovat menossa taas sekaisin, joten on syytä varautua yritysten tilanteiden vaikeutumiseen ja talouskasvun hiipumiseen myös tällä alueella. Olemme saaneet jo yli viikon ajan viestiä yrityksiltä siitä miten nopeasti pakotteet tulivat yritysten arkipäivään ja rahaliikenteeseen.

Venäjä tulee asettamaan vastapakotteet, jotka myös vuosina 2014–15 iskivät suomalaisiin yrityksiin vielä voimakkaammin kuin lännen asettamat pakotteet, mutta onneksi vientimme Venäjälle on niistä vuosista laskenut.

Ukrainan tilanne on avannut suomalaisten ihmisten ja yritysten auttamisen halun poikkeuksellisella volyymilla. Rekkoja täynnä avustustavaraa liikkuu Suomesta kohti sotatila-alueita, mikä kertoo osaltaan ihmisten järkytyksestä Venäjän brutaaliin toimintaan.

Viime viikolla lähti noin puolen miljoonan euron arvosta kauppakamariryhmän Keskuskauppakamarin johdolla keräämää tavaraa, Lisää kerätään jatkuvasti. Tampereen kauppakamari on päättänyt lahjoittaa yhteensä 10 000 euroa jaettavaksi Suomen Punaisen Ristin ja Kirkon Ulkomaanavun kautta ukrainalaisille.

kirjoittaja on Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja