Kolumni Milloin viimeksi teit jotain ihan vain huvin vuoksi? – "kun suorittaminen peittää alleen ilon ja luovuuden ollaan polulla, jonka päästä löytyvät valitettavan usein uupumus ja alakulo"

Juttelin hiljattain tamperelaisen lukio-opettajan kanssa ja kuulin huolestuttavaa kuvausta koulun arjesta: useat nuoret kamppailevat uupumuksen ja stressin kanssa. Opintomenestykseen liittyvät paineet ovat vaientaneet käytäviltä naurun ja tuoneet tilalle vakavat ja väsyneet katseet.

Kuulemani teki minut tietenkin murheelliseksi: voi kunpa edes lapset ja nuoret säästyisivät tältä kiireen ja suorittamisen kyllästämältä nykymenolta! Mutta mitenpä säästyisivät, kun tehokkuus ja kilpailu raamittavat yhä vahvemmin tapaamme olla ja elää.

Suorittamisessa ja tehokkuudessa ei sinällään ole mitään pahaa – päinvastoin, ne mahdollistavat monia tärkeitä asioita. Ihmiskunnan merkittävimmät saavutukset ja elämää helpottavat keksinnöt eivät olisi toteutuneet ilman kovaa työtä ja periksiantamatonta kunnianhimoa. Mutta siinä vaiheessa, kun suorittaminen peittää alleen ilon ja luovuuden ollaan polulla, jonka päästä löytyvät valitettavan usein uupumus ja alakulo.

Ikävimmillään suorituskeskeisyys vie meidät kauemmas toisistamme, luo kilpailua sinnekin, missä sitä ei tarvita ja heikentää kykyämme nähdä ympärillämme hyvyyttä ja toivoa. Erityisen surullista on, että paikoin tehokkuusajattelu valtaa työelämän ja opiskeluiden lisäksi tilaa vapaa-ajasta ja ihmissuhteista.

Mielestäni jokaisen tulisi saada nauttia arjen ahkeroinnin rinnalla myös kepeydestä ja huolettomuudesta. Meidän onkin raivattava tietoisesti tilaa päämäärättömälle oleskelulle, kiireettömälle kohtaamiselle ja elämän ihmettelylle. Asioiden äärellä pitää saada välillä olla ilman sen kummempia tavoitteita – ihan vain huvin vuoksi.

Kun itse mietin kaiholla 20 vuoden takaisia lukioaikoja, en muistele koenumeroita tai liikuntatestien tuloksia. Muistelen jaetun naurun ja välittömän kanssakäymisen tuokioita, joissa ei ollut kyse suorituksista, vaan yhteydestä ja toveruudesta. Ja juuri ne ovat hetkiä, jotka kannattelevat minua vaikeina aikoina vielä tänäkin päivänä.

Useat nuoret kamppailevat uupumuksen ja stressin kanssa.

Pidetään yhdessä huolta, että jokaisella sukupolvella olisi mahdollisuus luoda omia, kepeän huolettomia nuoruusmuistoja!

kirjoittaja on Tampereen seurakuntayhtymän vapaaehtoistoiminnan koordinaattori

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut