Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Demokratia tarvitsee puolustajansa – "Monella tamperelaisella juuret ovat tiiviisti Ukrainassa"

Aika ennen Ukrainan sotaa tuntuu jo toiselta. Silti on hyvä hieman muistella, miten vielä viime viikon alussa Kiovassa tanssittiin kuumeisesti: synkentyneet odotukset siitä, että hyökkäys tulee, saa ihmiset elämään kuin viimeistä päivää.

Hyökkäys tuli, mutta myös Ukrainan kamppailu jatkui urheasti. Tilanteet vaihtelevat nopeasti, mutta myös länsimaat ovat löytäneet toisensa, ja vastatoimet ovat olleet määrätietoisia. Hyvä niin.

Kuten eräinä toisinakin historian hetkinä, kyse on ennen kaikkea demokratian itsepuolustuksesta: sen näyttämisestä, että kansainvälisellä oikeudella ja monenkeskisellä yhteistyöllä on arvo, rauhantilasta puhumattakaan.

Ukrainan kamppailua seuratessa käy myös mielessä, miten pitkälle maa on päässyt 1990-luvun alun itsenäistymisen jälkeen, vaikka ei ilman vaikeuksia. Demokratia löysi heissä puolustajansa.

Tamperelaisena toivon itse erityisesti sitä että “ikuinen kaupunki” Kiova, pääsisi taas rauhan töihin itseään rakentamaan. Kuten tiedämme, se ei ole helppoa. Kun mietimme Tampereen kehitystä, ovat monet kehityskulut vaatineet kymmeniä vuosia. Ei tarvitse katsoa kuin kaupunkikehitystämme ratikasta lähtien, jotta voi muistaa kaiken sen suunnattoman määrän arkista työtä, jota on tarvittu.

Tähän liittyy sodan epäreiluus. Risteilyohjus tai muu hyökkäys voi muuttaa vuosien kehityksen sekunneissa raunioiksi, viattomien ihmisten ainutkertaisesta elämästä puhumattakaan.

Monella tamperelaisella juuret ovat tiiviisti Ukrainassa

Kiova tai muut Ukrainan kaupungit ja kylät eivät tästä eroa. Kaikkea rakennetaan sukupolvi toisensa päälle, ja toiset jatkavat siitä mihin ensimmäinen lopetti.

Euroopan rajalla seisova Ukraina sijaitsee aivan lähellämme, ja sen takia sota tulee iholle. Myös monella tamperelaisella juuret ovat tiiviisti Ukrainassa. Epävarmuus ja eskalaatio huolettavat myös.

Yksi asia kuitenkin on tullut selväksi: jotta voimme keskittyä omiin rauhan töihimme tulee meidän olla hereillä niin energiaratkaisujemme, puolustuksemme kuin yhteisömme rakentamisen suhteen. Yhteistyötä tulee tehdä ennen kaikkea heidän kanssaan jotka arvomme jakavat. Ukrainalaiset ansaitsevat tukemme, tulevaisuutensa – ja tanssinssa.

kirjoittaja on Tampereen vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja