Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Seksuaalirikoslain uudistus vahvistaa lasten suojaa – "vapaaehtoisuudella ei olisi merkitystä"

Hallitus antoi esityksensä seksuaalirikoslainsäädännön uudistamisesta Suomessa. Työskentelin vime kaudella lakivaliokunnassa ja esitin jo silloin useasti muutoksia lakiin, mutta harmillisesti ne eivät Sipilän hallituksen aikana vielä tuottaneet tulosta. Rinteen (nykyisin Marinin) hallitus kirjasi uudistuksen hallituskauden tavoitteeksi ja nyt uudistuksesta tulee vihdoin totta. Seksuaalirikos on äärimmäisen traumatisoiva ja loukkaava rikos ja tehtävällä uudistuksella parannetaan merkittävästi uhrin asemaa.

Uudistuksen tavoite on suojata entistä paremmin seksuaalirikoksen uhreja. Vahvistaa seksuaalisen itsemääräämisoikeuden ja henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaa, koventaa seksuaalirikosten rangaistuksia sekä yhdenmukaistaa ja selkiyttää seksuaalirikoksia koskevia säännöksiä rikoslaissa.

Nykyisin raiskauksen tunnusmerkistössä olennaista on se, onko sukupuoliyhteyden kohde pakotettu tai onko hän ollut erityisen avuttomassa tilassa. Tulevaisuudessa raiskausrikosta koskevia säännöksiä muutetaan suostumusperusteiseksi. Muutos tarkoittaa sitä, että jatkossa keskiössä on vahvemmin ihmisen oma tahto ja se, että hän on ilmaissut vapaaehtoisuutensa sukupuoliyhteyteen. Eli jos seksi ei ole vapaaehtoista, se on laitonta.

Toinen iso asia on lasten parempi suojeleminen. Lasten suojaa vahvistetaan säätämällä uusina rikoksina lapsenraiskaus ja seksuaalinen kajoaminen lapseen.

Lapsenraiskausta koskeva säännös soveltuisi alle 16-vuotiaaseen (ja insestitapauksissa alle 18-vuotiaisiin) kohdistuviin tekoihin. Lapsenraiskauksen määrittelyssä lapsen vapaaehtoisuudella ei olisi merkitystä, vaan lapsenraiskaus olisi nimikkeeltään ja rangaistusasteikoltaan raiskausta vakavampi rikos.

Voimassa olevan lain mukaan vastaavia rikoksia on voitu liian usein tuomita lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä - ja tuomiot ovat silloin olleet mielestäni aivan liian matalat teon vakavuuteen nähden. Jatkossa näin ei enää olisi.

Uudistuksen myötä myös yleisesti seksuaalirikosten rangaistusasteikot ankaroituvat, koska rikosten vähimmäisrangaistusten korottaminen pidentää käytännössä myös vankeusrangaistuksien pituuksia.

Tietenkin tarvitsemme samaan aikaan myös muita keinoja sille, että ihmiset saavat ennaltaehkäisevästi apua ja oikeita palveluita rikosten ehkäisemiseksi.

Tehtävät muutokset ovat kuitenkin välttämättömiä ja yleisen oikeustajun mukaisia. Olen tyytyväinen, että kokonaisuus viimein etenee - se on etenkin lasten oikeus.

Ilmari Nurminen kansanedustaja (sd.) Tampere