Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Onko tapahtuma-ala ilmastokriisissä koronan jälkeen? – "Meidän ratkaisumme on synnyttää Pirkanmaalle uutta hiilinielua"

Näin tapahtumien aukeamisen kynnyksellä mietitäänpä hetki kiertotaloutta sekä kestävää kehitystä. Koronakriisi opetti tapahtuma-alan ammattilaisia toimimaan entistä vastuullisemmin. Opimme toteuttamaan vastuullisesti sekä turvallisesti elämyksiä koronan keskellä. Korona ei ole ohitse, joten näitä oppeja tarvitaan vielä pitkään. Tämä ala elää kohtaamisista sekä tapahtumallisuuden luomista elämyksistä vastuullisesti toimien.

Oliko alalla ilmastokriisi jo ennen koronakriisiä? Tapahtuma-alalla näkee hyvin, kuinka vastuullisuuden käsite on muuttunut vuosien saatossa. Itselläni on siihen vuosien näkökulma aitiopaikalta Tampere-talossa. Talon vastuullisuustarina alkoi vuonna 1992. Silloin julkaisimme AIPC:n järjestölle Euroopan ensimmäisen kongressikeskuksien vastuullisuusohjelman. Julkaisun nimi oli Ekotekoja. Tuo nimi voisi olla eilen keksitty – se on edelleen ajankohtainen, vaikka aikaa onkin kulunut jo 30 vuotta.

Vastuullisuus on tällä hetkellä yksi tapahtuma-alan megatrendi, ollen myös yksi tärkeimmistä keskustelun aiheista alalla. Hyvä niin, sillä silloin se on saanut ansaitsemansa huomion. Kun yritys kirjoittaa vastuullisuuden omiin arvoihinsa, on se saanut myös sille kuuluvan paikan. Arvojensa vastaisesti kukaan ei voi toimia. Itse kannustan vastuullisuuden suoraviivaista nostamista myös päätöksenteon ytimeen sekä jatkuvaa kehittämistä.

Kestävä Tampere 2030 -ohjelma luo suuntaviivat hiilineutraalille matkalle. Tampere-talo saavutti käyttämiensä energioiden puolesta uusiutuvien energialähteiden tavoitteensa vuonna 2019 pitkäjänteisen ja monivuotisen työn tuloksena. Sähkömme syntyy Tammerkoskesta todellisena lähiluomuenergiana. Rakennus jäähtyy Näsijärven syvänteiden viileydellä ja lämmön lähteenä hyödynnetään paikallisten metsien hakkuujäätteistä tehtyä energiaa. Talon katto puhdistaa ilmaa sekä kesäisin siellä pörrää 200 000 mehiläistä edesauttamassa luonnon monimuotoisuutta.

Vastuullisestikin toimien synnytetään silti laskennallisia päästöjä. Voimme kysyä teimmekö kaikkemme ympäristövastuun eteen vallitsevissa olosuhteissa? Jos vastaus on kyllä, niin itse hyväksyn päästöjen kompensaation. Meidän ratkaisumme on synnyttää Pirkanmaalle uutta hiilinielua. Hiilinielu sijaitsee Lempäälän Mesikämmenpuiston alueella. Tämä on hyvin konkreettinen ja paikallinen teko. Aloittaa voi pienin tavoitteellisin askelin. Lohduttaudutaan sillä, ettei askeleen mitta ole välttämättä tärkein vaan se, että on lähtenyt vastuullisemman huomisen matkalle.

kirjoittaja on Tampere-talon kiinteistö-, turvallisuus- ja vastuullisuuspäällikkö