Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Rivit suoriksi tunarit! – "Kun Ukraina on vallattu, katse kääntyy pohjoiseen"

Saatan olla väärässä, mutta olen mieluummin väärässä kuin sodassa.

Läpi ihmiskunnan historian sen huipulla on esiintynyt päävikaisuutta, jollaista demokraattisella järjestelmällä on parhaat edellytykset suodattaa.

Eurooppa elää lähes sata vuotta ajastaan jäljessä. Historia toistaa itseään.

Ensimmäisen maailmansodan päättänyt Versailles’n rauhansopimus oli liian ankara Saksalle. Neuvostoliiton hajoamista on luonnehdittu Venäjällä 1900-luvun suurimmaksi geopoliittiseksi katastrofiksi. Hyvitystä on haettava.

Juutalaiset olivat uhka yhteiskunnalle. Nato on piirittänyt Venäjän.

Kansainliitto oli heikko. YK ei ole vahvempi.

Iso-Britannia ja Ranska eivät uskaltaneet vastustaa Hitleriä, koska pelkäsivät joutuvansa sotaan Saksan kanssa. Mitä voi sanoa EU:sta?

1938 Itävalta liitettiin Natsi-Saksaan. Vaikka moni itävaltalainen kannatti liitosta, se toteutettiin pakolla. 2014 Venäjä miehitti Krimin ja järjesti sen jälkeen liittymisestä kansanäänestyksen.

Syksyllä 1938 Hitler halusi itselleen Tsekkoslovakian sudeettialueet, joilla asui paljon saksankielisiä ja lupasi, ettei vaadi enempää. Venäjä on miehittänyt Itä-Ukrainan.

Kun Tsekkoslovakian kohtalosta oli sovittu sen pään yli, Iso-Britannian pääministeri heilutteli kotiin palattuaan sopimuspaperia julistaen, että sillä taattiin rauha ”meidän ajaksemme”. Jo keväällä 1939 Hitler miehitti koko Tsekkoslovakian.

Yllättäen loppukesällä 1939 Saksa ja Neuvostoliitto tekivät hyökkäämättömyyssopimuksen. Sen salaisessa lisäpöytäkirjassa sovittiin, että Puola jaetaan ja lisäksi N-sanan etupiiriin kuuluisivat Baltian maat sekä Suomi. Suomi on maa, joka luulee pitävänsä ovea raollaan Naton suuntaan, mutta viime viikolla Saksan liitokansleri Scholz lupaili Putinille, ettei Nato laajene itään heidän virkakausillaan.

Myös Ranskan presidentti Macron jutteli Ukrainan pään yli niin sekavia, etten ihmettelisi, vaikka hän ottaisi naiivin Chamberlainin roolin ja heiluttelisi vielä rauhansopimusta päänsä päällä.

Kun Ukraina on vallattu, katse kääntyy pohjoiseen. Ei riitä, että tuntee historian. Siitä olisi syytä myös oppia. Nyt rivit suoriksi, s…tana!

kirjoittaja on Pirkanmaan kokoomuksen puheenjohtaja