Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Digisyrjäytymistä on torjuttava tehokkaasti – "Osa terveydenhuollon ammattilaisista on kyseenalaistanut sitä säästävätkö etävastaanotot henkilöstön aikaa"

Digitaalisuuden lisääntyminen hyvinvointivaltion palveluissa on sekä mahdollisuus että uhka. Liian nopeasta digikehityksestä varoitettaessa on usein kuultu vastaus se, että digitaalisten palveluiden pariin ohjataan heitä, joille nuo palvelut sopivat hyvin ja niin ollen lähipalveluiden turvaaminen niitä tarvitseville paranee.

Tämä on vain osittain totta. Lähipalveluita pyritään yhä aktiivisemmin korvaamaan etä- ja digipalveluilla myös niille ihmisille, joiden on eri syistä vaikeaa tai mahdotonta käyttää digipalveluita. Tässä joukossa on mukana iäkkäitä, sekä monen ikäisiä haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä.

Ohjausta digipalveluihin perustellaan muun muassa taloudellisilla säästöillä. Asia ei ole aivan yksinkertainen. Osa terveydenhuollon ammattilaisista on kyseenalaistanut sitä säästävätkö etävastaanotot henkilöstön aikaa.

Potilaasta tarvittava tieto ei välity samalla tavalla kuin kasvokkaisessa kohtaamisessa; virheiden mahdollisuus on suurempi. Jos niitä lisätään, tarvittaisiin ainakin toimiva perhelääkärijärjestelmä, jossa lääkäri tuntee potilaansa hyvin.

Toivottavasti valituissa hyvinvointialueiden valtuustoissa otetaan vakavasti huoli digisyrjäytymisestä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on suosittanut tehtävien päätösten tueksi yhdeksänkohtaisen toimenpideohjelman. Siinä esitetään muun muassa palveluiden käyttäjille digitukea lähipalveluna ja ymmärrettävällä selkokielellä.

THL suosittaa myös sitä, että digipalveluiden kehittämiseen otetaan mukaan niiden käyttäjiä. Erityisesti epävarmoja käyttäjiä tulee kuulla, jotta vieras terminologia saadaan ymmärrettäväksi. Tärkeää on myös se, että tietoa saatavilla olevasta digituesta on helposti löydettävissä.

Edelleen THL suosittaa sitä, että julkisiin tiloihin tulee lisätä digipalveluiden käyttöön sopivia yksityisiä tiloja ja laitteita. Kaikilla ei ole kotonaan digilaitteita.

Myös sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön digituen on oltava riittävää. Muutoinkin kuormittavia työpäiviä ei tule rasittaa digivaikeuksilla.

Ja lopuksi THL muistuttaa siitä, että lähipalveluita tulee edelleen tarjota kaikille niille ihmisille, joille digitaalisuus ei ole vaihtoehto. Etenkin väestön ikääntyessä ja muistisairauksien yleistyessä, sekä monikulttuurisuuden lisääntyessä on tärkeää turvata pääsy lähipalveluihin.

Ulla-Leena Alppi

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Tampere