Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Työllistymisen esteet on poistettava – "Positiiviset dynaamiset vaikutukset näkyvät työllisyydessä ja työmarkkinoilla sekä lisääntyneenä hyvinvointina"

Suomessa ollaan yhä vakavamman työvoimapulan edessä. Silti meillä on useita alan ammattilaisia työttöminä ja tilanteessa, jossa osa-aikaisen työn vastaanottaminen ei ole kannattavaa.

Eräs merkittävä työllistymisen este on liian matala työttömyysturvan suojaosa. Vaikka osa-aikatyötä olisi tarjolla, jää työtön taloudellisten realiteettien pakottamana kotiin. Näin ei saisi olla.

Kristillisdemokraattien puoluehallitus vaati lauantaina 5. helmikuuta pitämässään kokouksessa työttömyysturvan suojaosan nostamista pysyvästi 500 euroon.

Jos suojaosa on riittävän korkea, kannustaa se työtöntä osa-aikatyön tekemiseen, helpottaa työvoimapulaa ja tekee väylän myöhempään kokoaikaiseen työllistymiseen helpommaksi.

Koronapandemian aikana suojaosaa korotettiin väliaikaisesti. Kristillisdemokraatit esittivät syksyn vaihtoehtobudjetissaan suojaosan korottamisen jatkamista, mutta asiaan ei ole tartuttu.

Eduskunnan tietopalvelun laskelman mukaan suojaosan nosto 500 euroon lisäisi työttömyysturvamenoa 65 miljoonaa euroa, mutta vastaavasti vähentäisi asumistuen ja toimeentulotuen kuluja yhteensä 8 miljoonalla eurolla.

Positiiviset dynaamiset vaikutukset näkyvät työllisyydessä ja työmarkkinoilla sekä lisääntyneenä hyvinvointina.

Lisäksi uudistus kasvattaisi laskelman mukaan kuntien verotuottoja 18 miljoonalla eurolla. Positiiviset dynaamiset vaikutukset näkyvät työllisyydessä ja työmarkkinoilla sekä lisääntyneenä hyvinvointina.

Nykyisessä tilanteessa kaikki toimet työvoimapulaan vastaamiseksi, pitkäaikaistyöttömyyden ehkäisemiseksi ja työllistymiskynnyksen madaltamiseksi on otettava käyttöön.

Piia Nurmela

Kristillisdemokraattien Pirkanmaan piirin puheenjohtaja, puoluehallituksen jäsen