Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Pala palalta – "Tilanne on kohtuuton, jotakin on tehtävä"

Olen pikkuhiljaa muun ohessa kunnostanut pikkuhuonettamme, joka oli muodostunut lähinnä ”varastoksi”. Kaikki, mitä ei sillä hetkellä osannut sijoittaa, päätyi sinne.

Jälleen olen saanut kokea huonekalujen nykyaikaisen kokoamisen ”ihanuudet”. Palat, ruuvit, mutterit, ja ”selkeät” koontiohjeet.

Valmista tulee – pikkuhiljaa. Jokainen koottu huonekalu tosin käy läpi saman ”kokoamisprosessin”. Kun pienistä paloista kootaan isoa, huomaa tuskallisen useasti loppuvaiheessa, että yksi alkupaloista on mennyt väärin päin, eikä kaikki sovikaan yhteen. Ja ei kun purkamaan ja uusiksi – meidän perheessä varsin tuttua vuosien varrelta.

Joskus työssäni mietin, että olisiko myös yhteiskunnan rakentamisessa nähtävissä sama piirre? Jos kokoat niin, että alkupala on väärin, ei lopputulos ole kestävä.

Nyt, kun toivon mukaan olemme toipumassa koronan kurittamasta ajasta, on oltava tarkkana, ettemme ala koota tulevaisuuden paloja väärin.

Hallituksella ja oppositiolla on erilaisia käsityksiä oikeista ratkaisuista. On sanottu, että talouden sopeuttaminen olisi pitänyt aloittaa jo nyt. Se olisi tietänyt miljardin leikkausta kuluvalle vuodelle.

Tilanne on kohtuuton, jotakin on tehtävä.

Se olisi virhe. Sopeutettava on vaiheittain, mutta se ei saa tietää rankkoja leikkauksia nyt eikä tulevaisuudessa. On rakennettava kestävästi pala palalta.

Nyt on satsattava tulevaisuuteen ja koronan synnyttämän hyvinvointivelan umpeen kuromiseen: huolehditaan palveluista ja siitä, että ihmiset saavat tukea tarvittaessa. Satsattava on muun muassa koulujen tukipalveluihin, ikäihmisten palveluihin, mielenterveyspalveluihin, ja investoitava koulutukseen. Ne ovat oikeita rakennuspalikoita, joilla ehkäistään ongelmien syvenemistä. Ilman niitä lopputulos ei ole kestävä.

Juuri nyt elämisen kallistuminen ja energian hinta tuo huolta ihmisten elämään. Tilanne on kohtuuton, jotakin on tehtävä. Nyt etsitään keinoja, joilla voidaan nopeimmin ja tehokkaimmin tilannetta helpottaa.

Pistetään tämäkin palikka paikalleen nyt ja tartutaan oikea-aikaisesti asiaan.

Kaikkiaan oikea tie on viisaan ja vastuullisen taloudenhoidon ja sekä oikeudenmukaisten arvovalintojen tie.

kirjoittaja on tamperelainen kansanedustaja ja kaupungivaltuutettu (sd.)