Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Hei, me pendelöidään – "Voidaanko enää puhua pendelöinnistä, jos asuinpaikka on Kangasalla ja työpaikka Tampereella, mutta työt tehdään pääosin etänä kotoa?"

Tampereen kaupunkiseutu julkisti tiistaina katsauksen seudun työssäkäynnin kehityksestä ja ennen kaikkea pendelöinnistä kuntien välillä vuosina 2011–2019.

Tampere on yhä keskuskaupunki, mutta yleiskuva siitä, että naapurikunnista käydään Tampereella töissä, on osin rapautunut. Silti jokaisesta kehyskunnasta vähintään puolet työllisistä käy töissä kotikuntansa ulkopuolella, kun taas tamperelaisista lähes 80 prosenttia käy töissä Tampereella.

Naapurikuntien profiili on eriytynyt kiinnostavalla tavalla viime vuosikymmenen aikana.

Seudun vilkkain pendelöintiliikenne kulkee nykyisin Kangasalta Tampereelle. Kangasala on seudun kehyskunnista selkeimmin asuinkunta. Kunnan työllisistä hieman yli 61 prosenttia käy töissä kunnan ulkopuolella, Tampereella yli puolet. Lähes yhtä suuriin lukuihin nousee Ylöjärvi.

Suurin muutos on tapahtunut Pirkkalassa. Tampereen Kauniainen on nyt kehyskunnista selvästi työpaikkaomavaraisin. Kun verrataan pendelöintisuuntien kasvua vuosina 2011–19, top 6:ssa ovat työmatkat Kangasalta, Ylöjärveltä, Tampereelta, Lempäälästä ja Nokialta Pirkkalaan. Pirkkala on ainoa kehyskunta, jossa tamperelaisia käy töissä enemmän kuin oman kunnan asukkaita. Vain noin 30 prosenttia Pirkkalan työpaikoissa työskentelevistä asuu Pirkkalassa.

Katsauksessa on paljon mielenkiintoisia tietoja. Tuoreimmat ja kiinnostavimmat muutokset jäävät vielä arvailuksi. Uusimmat pendelöintitiedot ovat vuodelta 2019, joten mittausjakso loppuu juuri ennen koronapandemian alkua.

Moni asia on muuttunut. Asuinpaikan vaatimukset ovat muuttuneet. Ennen kaikkea työikäistä väestöä asuntomarkkinoilla kiinnostaa tila ja piha. Omakotitalot ja kehyskunnat vetävät enemmän kuin vielä muutama vuosi sitten. Tästä huolimatta uudessa normaalissa pendelöinnin käsitekin on vaarassa vanhentua. Voidaanko enää puhua pendelöinnistä, jos asuinpaikka on Kangasalla ja työpaikka Tampereella, mutta työt tehdään pääosin etänä kotoa?

Tämä on eräs koronan vaikutuksista, joka selviää vasta ajan myötä.