Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Asumiskustannusten hallinnasta– "Säästöä syntyy harkinnalla, kokemuksella ja ammattimaisuudella"

Perinteisen taloyhtiön toimenkuvana on käsitetty asumismuotoa, jonka tavoitteena on tuottaa kohtuuhintaisia asumispalveluita. Tämän asumisyhteisön ylin päätäntäelin on yhtiökokous. Yhtiökokousten välillä päätäntävaltaa käyttää yhtiökokouksen valitsema hallitus.

Taloyhtiöt ovat kautta aikojen olleet markkinahenkilöiden aktiivin toiminnan kohteita. Taloyhtiöiden etujärjestöt ovat kiitettävästi olleet markkinoinnin taustalla. Meille luodaan tarpeita ja mielikuvia, jotka muka kuuluvat asunto-osakeyhtiön toimintaan ja toimenkuvaan.

Taloyhtiön suurimpia kustannuseriä ovat lämmitys-, vesi ja jätevesi sekä sähkökustannukset. Viime aikoina jätehuollon kustannukset jätelajitteluvaatimusten myötä ovat selkeästi lisääntyneet. Edellä kirjattujen kustannuserien maksutariffeihin taloyhtiöt eivät pysty vaikuttamaan. Kulutuksen pienentäminen on ainoa vaihtoehto.

Hyvin hoidetussa taloyhtiössä pidetään huolta rakennus- ja piha-alueista. Nämä toimenpiteet aiheuttavat huolto - ja ylläpitokustannuksia. Harkiten suoritetut valinnat ja toimenpiteet tuottavat asuinmukavuutta sekä pitkässä juoksussa säästöjä.

Taloyhtiön menoerät voidaan jakaa pakollisiin ja valinnaisiin kustannuksiin. Pakolliset kulut tuli tuossa jo aiemmin lueteltua. Valinnaisia kustannuksia ovat muun muassa kiinteistönhoito, siivous, isännöinti ja vakuutuskulut.

Valinnaisten menoerien palvelutuottajista päättäminen vaatii hallituksilta tarkkuutta. Läheskään aina ei pidä valita näennäisesti halvinta tuotetta tai palvelua.

Säästöä syntyy harkinnalla, kokemuksella ja ammattimaisuudella.

Muistetaan, että ei haksahdeta markkinahenkilöiden kikkoihin ja mielikuviin ehdottoman ”tarpeellisista” tuotteesta.

Säästöä syntyy harkinnalla, kokemuksella ja ammattimaisuudella. Jos päättäjillä ei ole tietoa, muistetaan ”kysyvä ei tieltä eksy”.

Markku Lehtinen

Tampere