Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Yliopiston yhteiskunnallinen vuorovaikutus luo kestävää tulevaisuutta – "Osaamisen kehittämisessä alueen korkeakouluilla on selkeä rooli"

Yliopistoissa koulutus perustuu tutkimukseen ja tämä erottaakin yliopistot muista oppilaitoksista ja kouluttajista. Ilman vahvaa ja uudistuvaa huippututkimusta ei ole yliopistoa. Yksi yliopistojen yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen tehtävän ilmentymä on yritysyhteistyö. Siinä yhdistyvät palvelututkimus, innovaatiotoiminta, uusien asiantuntijoiden kouluttaminen ja jo työelämässä olevien osaamisen päivittäminen.

Tampere on tunnettu yliopiston ja sidosryhmien yhteistyön edelläkävijänä. Tampereen yliopisto haluaa jatkaa tätä yhteistyötä. Yliopistomme onkin ollut viime vuosina selkeästi eniten yritysrahoitusta saanut yliopisto Suomessa.

Vuodessa yliopisto tekee yhteistyötä satojen organisaatioiden kanssa. Yliopiston tutkimustuloksia myös kaupallistuu jatkuvasti. Vuonna 2021 kaksi yliopistotaustaista yritystä listautui pörssiin: Modulight ja Bioretec.

Esimerkki toimivasta yhteistyöstä teollisuuden ja tutkimuslaitosten välillä on myös Sustainable Industry X -ekosysteemi. Siinä on luotu liikkuvien työkoneiden kehitykselle tiekarttaa yhdistämällä tutkimuksen ja yritysten näkemykset tulevasta. Tätä yhteistä näkemystä toteutetaan sekä koulutuksessa että tutkimuksessa.

Tällainen yritysten kanssa yhteistyössä rakennettava, yhteisesti ylläpidettävä näkemys mahdollistaa yliopistolle toiminnan suunnitelmallisuuden hankkeesta toiseen pomppimisen sijaan.

Kun yliopisto on mukana vuoropuhelussa jo alusta lähtien, pystytään ennakoimaan osaamistarpeita ja suuntaamaan yliopiston koulutusta järjestelmällisesti. Yhdessä toteutettava agenda mahdollistaa vaikuttamisen ja lisää toimialan positiivista näkyvyyttä. SIX -ekosysteemissä näkyy vahvasti Tampereen yliopiston strategiassa määritetty yliopiston tarkoitus: ”Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa”.

Osaamisen kehittämisessä alueen korkeakouluilla on selkeä rooli.

Kumppanien kanssa tehtävän yhteistyön ja soveltamisosaamisen tavoite on kestävyys. Osaamisen kehittämisessä alueen korkeakouluilla on selkeä rooli. SIX-ekosysteemissä onkin mukana Tampereen korkeakouluyhteisö: yliopisto ja ammattikorkeakoulu.

kirjoittaja on Tampereen yliopiston provosti