Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Vaalit on käyty – "...pulinat pois. Tai oikeastaan pulinan pitäisi nyt varsinaisesti alkaa..."

Vaalit on käyty, pulinat pois. Tai oikeastaan pulinan pitäisi nyt varsinaisesti alkaa. Pirkanmaan hyvinvointialue sai vaaleissa hyvän valtuuston, jossa on kaikista puolueista kovan luokan kokeneita poliitikkoja. Yhteydet kuntiin, eduskuntaa ja puolueisiin on kunnossa. Valtuustossa on hallinnonalan ammattilaisia.

Kun valtuusto noin kuukauden kuluttua aloittaa työnsä, on edessä suuri joukko isoja periaatteellisia ja merkityksellisiä kysymyksiä. Ensimmäinen iso kysymys liittyy uudistusnälkään, eikä vain tehtävien onnistuneeseen siirtoon nykyisiltä toimijoilta.

Olisi hienoa, jos Pirkanmaa ottaisi käyttöön perinteisen lautakuntamallin sijasta modernimman valiokuntamallin. Ratkaisu tarkoittaa sitä, että vaaleilla valittujen työmäärä ja vastuu on suurempi, mutta samalla sitoutuminen uuteen vahvempi. Valinta korostaisi kokonaisuuden etua ja ihmisten muuttuneita tarpeita.

Samaan kokonaisuuteen liittyy ihmisten mahdollisuus käyttää tarjolla olevia palveluita ilman ainuttakaan tarpeetonta rajaa. Vapaa hakeutuminen oman valinnan mukaan eri palvelupisteihin vastaa muun yhteiskunnan kehitystä.

Tuntuisi tänä päivänä kovin oudolta, jos ei itse voisi valita matkalla hotellia, lentoyhtiötä tai ajankohtaa. Myös muussa arjen kulutuksessa pidämme itsestään selvänä sitä, että voimme valita minkä tahansa palvelun omien tarpeittemme mukaisesti.

Tänä päivänä myös valinta asioinnin hoitamisesta erilaisten käyttöliittymien, fyysisten tai digitaalisten, kautta on hyväksi koettu. Näissä tekemisissä ei ole mitään syytä vilkuilla taakse, vaan on haettava uusimpia sovelluksia. Samalla on toki todettava, että heikommassa asemassa oleville on tarjottava palvelut heille sopivilla tavoilla.

Kolmas iso asia on tulevaisuushakuisuus. Muodostunut uusi hyvinvointialue kohtaa aivan eri tavalla tulevaisuuden, Euroopan ja muun maailman ja yhteistyön, kuin aiemmat organisaatiot. Hyvinvointialuetta koskee vahvasti sekä Euroopan keskustelu terveys-Unionista, digi-Unionista ja yhteistä työmarkkinoista, että tarve koota vahvat sidosryhmät tuekseen.

Tällaisia ovat osaamisessa oppilaitokset ja tutkimuslaitokset, tulevaisuustyössä Pirkanmaan liitto, arjen vuoropuhelussa kunnat ja elinkeinoelämä.

Vaalien jälkeen on uuden yhdessä tekemisen ja vuoropuhelun aika. Autetaan toisiamme onnistumaan.

kirjoittaja on Pirkanmaan liiton maakuntajohtaja